Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija ne „ratuje“ sa Albancima, već sa NATO

© Sputnik / Vladimir Pesnja / Uđi u bazu fotografijaProtesti protiv NATO u Minhenu
Protesti protiv NATO u Minhenu  - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2024
Pratite nas
To što u severnom delu Kosovske Mitrovice, u blizini mosta na Ibru koji albanske vlasti žele da puste u promet, Albanci prefarbavaju srpske zastave i što hapse ljude bez razloga i osnova klasičan je teror, ali ne Albanaca. Samo se na prvi pogled radi o teroru prištinskih vlasti, dok je zapravo reč o direktivama i nasilju koje stiže iz Vašingtona.
Ovako autor i nekadašnji urednik naučno-filozofske emisije „Gozba“ na Radio Beogradu 2 Aleksandar Lukić komentariše najnovije nasilničke ispade prištinskih vlasti prema kosovsko-metohijskim Srbima, objašnjavajući da iza njih stoji mnogo moćniji igrač.
Deluje kao da je sve to sveobuhvatna operacija koja se sprovodi sa ciljem da se zaokruži ta takozvana kosovska nezavisnost i državnost. Da bi se to ostvarilo treba ukloniti sve što ima veze sa državom Srbijom na severu Kosova i Metohije. Sve srpsko se proteruje, a krajnji cilj bi bio i da se sam narod protera sa severa Kosova i Metohije, kaže Lukić za Sputnjik.
U svim svojim nasilničkim i protivzakonitim akcijama, kaže on, Albanci idu malo po malo, ostvarujući deo po deo svog plana i čitava igra između Vašingtona i prištinskih vlasti providna je. Vašingtonu je stalo da se priča o Kosovu završi i da dobiju zaokruženu državu bez smetnji na severu Kosova i Metohije.
© Sputnik / Aleksandar DjorovichKordon ,,mirovnjaka" iz NATO misije KFOR ispred opštine Zvečan.
Kfor ispred opštine Zvečan - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2024
Kordon ,,mirovnjaka" iz NATO misije KFOR ispred opštine Zvečan.

Vezane ruke

Ono što bi trebalo uraditi, kaže Lukić, jeste da se na svaki mogući način deluje da bi se zaokruživanje kosovske priče sprečilo, a načini ostvarivanja te zamisli su trenutno vrlo ograničeni sa naše strane. Posledice sa kojima bismo se suočili bile bi pravi i precizan pokazatelj toga protiv koga se Srbi zapravo bore.
Ukoliko bismo intervenisali vojno ili policijski, imali bismo sukob sa NATO. To je pravi pokazatelj. Prema jedinom važećem međunarodnom dokumentu, to je teritorija Republike Srbije i ukoliko bi se desila naša intervencija na našoj teritoriji, mi ne bismo imali sukob sa prištinskim vlastima i njihovim policijsko-vojnim snagama, nego bismo imali sukob sa NATO.
To samo govori o davno poznatoj činjenici da zapravo NATO stoji iza svega i da podržava sve šta se radi Srbima na Kosovu. Da ne podržava, nastavlja Lukić, oni to ili ne bi dozvolili, a zna se da imaju mogućnosti da spreče takve stvari, ili ne bi intervenisali ukoliko bi naša vojska odlučila da uzme stvari u svoje ruke.
© Foto : Sputnjiku ustupila RTRSLeci „Ne u NATO“ osvauli u Istočnom Sarajevu
Leci „Ne u NATO“ osvauli u Istočnom Sarajevu - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2024
Leci „Ne u NATO“ osvauli u Istočnom Sarajevu

Strpljen spašen

Potpuno je jasno, podvlači Lukić, da iza ovoga stoji Zapad, konkretno Vašington. On veruje da treba sačekati američke novembarske izbore i do tada da ne nasedati na provokacije. Nakon novembarskih izbora u kojima se Lukić nada smeni američke administracije, pitanje Kosova i Metohije bi se moglo uzeti u razmatranje, naravno, u okvirima koji su zadati međunarodno-pravnim ugovorima, odnosno rezolucijom 1244 i Briselskim sporazumom.
Trenutno mogu da budu samo ta dva dokumenta važeća i merodavna za bilo kakve dalje razgovore. To je ono šta samo mi potpisali i iza čega stoji i taj Zapad. Mi smo sad trenutno u tom smislu vrlo ograničeni, zato što imamo potencijalni sukob sa NATO i ovo su provokacije koje teže taj sukob da izazovu.
Mora se nekako naći drugi način delovanja, pre svega diplomatski, kako bi se nešto poput takve situacije sprečilo, ali treba sačekati i izbore u Americi, pa na osnovu njih videti šta dalje raditi, zaključuje Lukić.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala