- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Vi ste nama najbolje na svetu

© AP Photo / Virginia MayoOdbojkašice Srbije
Odbojkašice Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2024
Pratite nas
Đovani Gvideti, italijanski stručnjak, rekao je posle poraza od Italije da više neće biti selektor reprezentacije Srbije, ubrzo su se pojavili navodi o novom imenu, a Odbojkaši savez Srbije oglasio se demantom. Ukoliko je zaista tako i Gvideti ostane na klupi neke promene će biti neophodne.
Odbojkašice Srbije poražene su od reprezentacije Italije u četvrtfinalu aktuelnog takmičenja i to rezultatom 3:0 i neće biti u prilici da izbore medalju iako su na turnir stigle kao veliki favorit za neko od odličja.
Plakale su Srpkinje, ali krivica nije samo njihova već i selektora Đovanija Gvidetija koji je i sam preuzeo odgovornost za poraz i potom rekao da je to bila verovatno njegova poslednja utakmica na klupi Srbije jer mu je ugovor istekao.
Posle toga oglasio se Odbojkaši savez Srbije.
„Odbojkaški savez Srbije demantuje pisanje pojedinih medija da je izabran novi selektor ženske reprezentacije Srbije, a da je Đovani Gvideti smenjen. Kao svaka ozbiljna organizacija i Odbojkaški savez Srbije će prvo po ubrzanom postupku analizirati rezultate ženske i muške seniorske reprezentacije na takmičenjima odigranim ove godine, a onda u najbržem mogućem vremenskom okviru doneti odluke u interesu budućnosti i razvoja srpske odbojke i o njima obavestiti javnost.
Ponosni smo na rezultate naših odbojkašica i odbojkaša u poslednjoj deceniji, ponosni smo na pomoć države odbojci i uslove koji im se obezbeđuju za trening, pripreme i putovanja, kao i na činjenicu da su se redovno odazivali reprezentativnim obavezama i borili za grb Srbije. Nažalost, rezultat je ovoga puta izostao, ali srpska odbojka ima budućnost i priliku da se na sledećim velikim takmičenjima vrati na pobednička postolja", saopštio je OSS.
Iako je stigao demant, teško je da će Gvideti imati puno argumenata koji bi mu sačuvali mesto selektora.
Italijanski stručnjak na klupu Srbije seo je 2023. godinenakon što je prethodnih šest godina bio selektor reprezentacije Turske. Dočekala ga je sjajna ekipa predvođena Tijanom Bošković koja je godinu dana ranije osvojila zlato na Svetskom prvenstvu.
Najveći uspeh koji je ostvario sa ovom reprezentacijom bilo je finale Evropskog prvenstva, a onda je imao priliku da na aktuelnom takmičenju kao selektor dođe do odličja.
Srpske odbojkašice odilično su počele takmičenje, pobedile su Francusku bez izgubljenog seta, ali onda su usledili problemi. U meču protiv selekcije Sjedinjenih Američkih Država Srpkinje su loše startovale, izgubile su prvi set, a problematično je bilo i u drugom.
Međutim, sredinom seta probudile su se odbojkašice Srbije i baš u tom trenutku kada su uspele da izjednače Gvideti je odlučio da napravi promene. Nije se to ispostavilo kao dobra odluka i izgubljen je i drugi set.
Uspele su Srpkinje potom da stignu do izjednačenja, a onda je selektor odlučio da pravi promene i u samoj završnici petog seta, koji je na kraju pripao Amerikankama.
Takođe, Hena Kurtagić blistala je u prvom meču, u drugom je imala greške, ali čini se ne toliko drastične da preko noći postane rezervni igrač umesto Mine Popović.
Nisu dobro izdanje naše odbojkašice pokazale protiv Kine,a onda je usledio najteži udarac od Italije.
Istina je da su bile dominantnije, ali da li toliko da osvoje sva tri set? Aleksandra Uzelac odigrala je možda i najbolji set u karijeri, a onda je kao „nagradu“ dobila mesto na klupi.
Katarina Lazović sa svojim bombama od servisa definitivno je bila potrebnija više nego što je dobila priliku.
Tokom četvrtfinala selektor je dva puta prekinuo poen i tražio čelendž, oba puta čini se neracionalno i tako je protivnicama poklonio dva poena.
Da li je selektor donosio dobre odluke ili ne, može da se analizira, ali to neće promeniti rezultat. Sada samo ostaje pitanje da li je Gvideti zaslužio da nastavi da vodi maestralnu reprezentaciju koja je zaslužila više. Nešto poput čuvenog tajm-auta Zorana Terzića u finalu Evropskog prvenstva 2021. godine upavo protiv Italije.
„Ekipa! I kad je teško i kada je lepo, uvek ekipa. Vi ste meni najbolje na svetu“, glasile su tada Terzićeve reči koje bi bilo lepo da i sada neko kaže našim zlatnim devojkama.
Marina Maljković - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2024
SPORT
Marinino upozorenje: Bez strategije ni ja neću biti tu – prosto neću
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala