- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Meksiko: Ne nameravamo da ispunimo zahtev MKS za Putinovo hapšenje

© POOL / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin na samitu ŠOS
Vladimir Putin na samitu ŠOS - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2024
Pratite nas
Meksičke vlasti ne nameravaju da izvrše nalog Međunarodnog suda koji se odnosi na hapšenje ruskog lidera Vladimira Putina, pozvanog na inauguraciju novoizabranog predsednika Meksika, izjavio je aktuelni lider zemlje Andres Manuel Lopez Obrador, komentarišući saopštenja ambasade Ukrajine u Meksiku o neophodnosti ispunjenja naloga MKS.
„Mi ne možemo to da učinimo, to se ne odnosi na nas, mi smo protiv rata, mi smo za mir, i u slučaju rata Rusije i Ukrajine predložili smo sporazume kako bi bilo omogućeno posredovanje“, rekao je Lopez Obrador tokom konferencije za novinare.
Prema njegovim rečima, on je čak predložio da se pozovu premijer Indije Narendra Modi, papa Franja i generalni sekretar Organizacije Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš kako bi sva trojica mogli da uspostave komunikaciju, dogovore se i zaustave sukob u cilju sprečavanja nastavka ljudskih stradanja.
Ministarstvo inostranih poslova Meksika ranije je potvrdilo da je uputilo pozivnicu ruskom lideru za inauguraciju novog predsednika Klaudije Šejnabum, koja će se održati 1. oktobra.
Ukrajinska ambasada je juče objavila na svom blogu obaveštenje u kom je izrazila nadu da će meksičke vlasti u slučaju posete ruskog predsednika izvršiti nalog MKS koji se tiče njegovog hapšenja.
Ruska ambasada u toj zemlji je saopštila da Putin još nije odlučio da li će sam učestvovati na ceremoniji ili će u njegovo ime poslati drugog visokog zvaničnika.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala