- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kako stati na kraj umoru za volanom?

© Foto : Pexels/Photo by Sindre Fs Unutrašnjost automobila
Unutrašnjost automobila - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2024
Pratite nas
Umor je jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nesreća. Dovoljno je tek na sekundu da se zatvore oči, da se izgubi kontrola nad vozilom i izazove nesreća. To naročito važi za ljude koji su profesionalni vozači i za upravljačem provode veliki deo dana
Naučnici i istraživači do sad su već izmislili mnogo različitih tehnoloških rešenja koja bi trebalo da upozore ljude da su umorni i da je nužno da zaustave vozilo. Od zvučnih i izbočenih crta na putu koje ukazuju vozaču na to da prelazi iz svoje trake u drugu, preko AI sistema koje nadziru vozača i alarmiraju ako primete znakove umora.
Inženjeri sa Univerziteta u Kaliforniji sada su stvorili prototip slušalica koje mogu da detektuju znakove pospanosti u mozgu.
Kako su istakli, slušalice otkrivaju moždane talase na isti način kao elektroencefalogram (EEG), test koji se koristi za merenje električne aktivnosti u mozgu.
Dok većina EEG-a detektuje moždane talase pomoću niza elektroda pričvršćenih na glavu, slušalice to čine pomoću ugrađenih elektroda koje stvaraju kontakt sa ušnim kanalom.
Električni signali koje slušalice beleže manji su od onih koje beleži tradicionalni EEG. Međutim, kako su to pokazali u novoj studiji, "ušni" EEG dovoljno je osetljiv da otkrije alfa talase, obrazac moždane aktivnosti koji se pojačava kad osoba zatvori oči ili počne da tone u san.
Nakon puno testiranja, osmislili su slušalice u tri veličine, koje sadrže nekoliko elektroda i primenjuju nežan spoljni pritisak na ušni kanal i koriste fleksibilnu elektroniku kako bi osigurale udobno pristajanje.
Tim će nastaviti da usavršava svoj dizajn, ali i da istražuje druge potencijalne primene uređaja poput beleženja otkucaja srca, pokreta očiju i stezanja vilice.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala