Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Još jedna manipulacija Prištine: Zašto Albanci s juga Srbije baš sad najavljuju proteste

CC BY-SA 3.0 / Julian Nitzsche / Preševska dolina
Preševska dolina - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2024
Pratite nas
Albanci sa juga Srbije su neka vrsta poluge privremenih kosovskih institucija kojima pokušavaju da Beogradu naprave problem. Jasno je da oni imaju usku saradnju jedni sa drugima i da je najavljeni protest na jugu Srbije ne zbog prava Albanaca nego da se skrene pažnja sa ponašanja Prištine prema Srbima na KiM, smatra politikolog Dušan Ilić.
Ne pada sneg da pokrije breg nego da svaka zverka pokaže svoj trag. U smislu ove narodne izreke treba posmatrati i najavu Šaipa Kamberija, poslanika u Skupštini Srbije iz redova Albanaca, da će biti organizovani proteste u tzv. preševskoj dolini, zbog, kako navodi, diskriminacije Albanaca.

"Tajno oružje" prištinskih vlasti

Kamberijeva izjava pada neposredno pošto su Srbi na severu Kosova organizovali miran prosti zbog najave iz Prištine da će otvoriti glavni most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.
Politički analitičar Dušan Ilić sa Instituta za evropske studije napominje da Albanci sa juga centralne Srbije dobrim delom sve svoje akcije koordinišu sa privremenim kosovskim institucijama.
„U tom kontekstu i ne čudi da i ovoga puta najavljena akcija albanskih političkih predstavnika sa juga ima za cilj da skrene pažnju sa onoga što režim u Prištini radi Srbima na KiM,“ kaže Ilić.
On takođe ističe i da su Albanci sa juga Srbije neka vrsta „tajnog oružja“ prištinskih vlasti.
„Jasno je već poodavno da su Albanci sa juga Srbije postali poluga pritiska na sam Beograd. Setimo se samo 2001. godine i terorističke pobune koja je tada bila na jugu Srbije koja je ugušena a koja je trebala da dovede do pripajanja juga Srbije Kosovu i Metohiji,“ napominje on.
Ipak, Iliće ne misli da Kurti ima danas tako veliku moć da može da mobiliše Albance sa juga Srbije da naprave neki veći incident ili pobunu, kao 2001. godine kako bi skrenuo pažnju sa maltretiranja Srba sa KiM.

Kurti nije taj koji se pita

„Pre svega popis je pokazao da je Albanca na jugu Srbije daleko manje nego ranije i da, štaviše, u Bujanovcu većinu čine Romi i Srbi. Drugo, zna se da nije Kurti taj koji vedri i oblači već Amerika kao 2001. godine i ako ona smatra da će imati neke koristi u ovom momentu od komešanja na jugu Srbije njega će biti, mada lično ne mislim da im je to cilj. U ovom slučaju Kurti može nešto malo sam da zatalasa ali ne i da dovde do problema većih razmera,“ smatra Ilić.
U svakom slučaju, zaključuje naš sagovornik, sve što je Kamberi naveo kao razlog za proteste pada u vodu jer je nesporno da Albanci uživaju sva prava u centralnoj Srbiji, koja na žalost nemaju Srbi na KiM.
Kamberi je, objašnjavajući razloge za najavljeni protest, rekao da u Beogradu postoji nedostatak političke volje da konačno ispuni obaveze koje Srbija ima prema Albancima u 'preševskoj dolini' i da je "zbog toga potrebno skrenuti pažnja međunarodne zajednice“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala