- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Dva američka astronauta zaglavljena u svemiru, možda se neće vratiti na Zemlju do 2025. godine

CC0 / rawpixel.com / NASA (Source) / Astronaut
Astronaut - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2024
Pratite nas
Dvoje američkih astronauta zaglavljenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) od početka juna, a koji su tamo stigli svemirskim brodom "Starlajner" kompanije "Boing", možda se neće vratiti na Zemlju do 2025. godine zbog toga što nije sigurno da je letelica bezbedna za povratak, rekli su zvaničnici NASA.
Američka svemirska agencija saopštila je u sredu da ispituje da li bi dva astronauta mogla da se vrate na Zemlju u letelici američke kompanije "Spejs iks" umesto u kapsuli "Starlajnera" koja je opterećena problemima od lansiranja pre više od dva meseca, 5. juna, preneli su mediji.
Astronauti su stigli na ISS pre dva meseca za, kako je bilo planirano, osmodnevnu misiju.
Kao rezultat toga, povećavaju se šanse da će se astronauti Buč Vilmor i Sunita Vilijams vratiti na Zemlju u letelici "Spejs iksa", dok će se letelica Starlajner vratiti prazna.
Vilmor i Vilijams bi mogli da se vrate na Zemlju sledećeg februara.
Kompanija "Boing" saopštila je u petak da i dalje stoji iza svemirske letelice "Starlajner" i da smatra da posada može bezbedno da se vrati na Zemlju.
Kompanija ističe da podržava zahteve NASA da se obave dodatna testiranja i analize da bi se utvrdila bezbednost letelice.
"Boing" je saopštio prošle sedmice da ima gubitak od 125 miliona dolara u programu "Starlajner".
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala