- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Predsednik Palestine za Sputnjik: Spremni smo za pregovore sa Izraelom

© Sputnik / Sergey Mamontov / Uđi u bazu fotografijaPrezident gosudarstva Palestina Mahmud Abbas
Prezident gosudarstva Palestina Mahmud Abbas - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2024
Pratite nas
Palestina je spremna za pregovore sa Izraelom o svom konačnom statusu, rekao je palestinski predsednik Mahmud Abas u intervjuu za Sputnjik.
„Država Palestina je formirala političku viziju i pripremila mapu puta koju je odobrila grupa od šest arapskih država i koja je poslata na razmatranje Sjedinjenim Državama, Evropskoj uniji i članicama Saveta bezbednosti UN. Ona se zasniva na sveobuhvatnom političkom rešenju koje predviđa kraj izraelskog prisustva u Pojasu Gaze“, rekao je Abas.
Predsednik je naglasio da ova odluka predviđa „ulazak u pregovore sa izraelskom stranom o konačnom statusu u okviru međunarodne mirovne konferencije u skladu sa određenim vremenskim rasporedom i izradu regionalnog bezbednosnog mehanizma“.
Konsultacije o formiranju vlade nacionalnog jedinstva u Palestini počeće nakon završetka rata u Pojasu Gaze i ako pokret Hamas prihvati uslove pomirenja.
„Ako Hamas prihvati uslove nacionalnog pomirenja, pravne konsultacije o formiranju vlade nacionalnog pomirenja počeće nakon završetka rata u Gazi“, rekao je Abas.
On je napomenuo da je sada prioritet palestinskih vlasti da se zaustavi agresija na Pojas Gaze.

„Pre tri meseca formirana je tehnokratska vlada, formirana od palestinskih stručnjaka koji ne pripadaju političkim frakcijama. Ona ispunjava svoje obaveze prema našem narodu u Pojasu Gaze u istoj meri kao na Zapadnoj obali i u Jerusalimu" naglasio je palestinski lider.

Istovremeno, opšti izbori za palestinski parlament ne mogu se održati sve dok Tel Aviv ne osigura učešće Palestinaca iz istočnog Jerusalima na njima.
"Naš stav o palestinskim izborima je jasan. Više puta smo pozivali da se oni održe i planiramo da ih održimo u slučaju ako to budemo mogli da uradimo na Zapadnoj obali, Pojasu Gaze i istočnom Jerusalimu", rekao je Abas.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala