Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Kfor ima 1244 razloga da ne otvori most!“: Protest Srba sa severa Kosova i Metohije /video/

© Tanjug / STRProtest Srba u Severnoj Mitrovici
Protest Srba u Severnoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2024
Pratite nas
Srbi sa Kosova i Metohije održali su danas u severnom delu Kosovske Mitrovice miran protest, povodom najava Prištine da će otvoriti glavni most na Ibru između severne i južne Kosovske Mitrovice.
Hiljade građana je na Trgu Braće Milić, u blizini mosta na Ibru, a skup je počeo u 11 sati intoniranjem srpske himne.
Okupljeni nose zastave Srbije i transparente sa natpisima: „Na mostu smo opstanak branili, sada branimo nestanak“, „Kurti nisi nas sve proterao, ima nas još dosta“, „Dok EU i SAD pišu saopštenja nas proteruju“, „Ako Kurti otvori most, Kfor i Kvinta će biti odgovorni za sve“, „Tražimo da nas Kfor zaštiti!“, „Upozorili smo vas!“, „Kurti, ne gasi srpske institucije, nego formiraj ZSO!“, „Kfor ima 1244 razloga da ne otvori most!“, „Nećemo se odseliti odavde ni po koju cenu!“, „Bahtiri, prebroj nas ako možeš!“.
Oko mosta su prisutne snage policije i italijanskih karabinjera.
Direkor Pošte Srbije na Kosovu i Metohiji Ivan Milojević, koji je sa saslušanja iz policijske stanice stigao na miting kako bi se obratio okupljenima, izjavio je da u slučaju otvaranja mosta na Ibru srpski narod može samo da očekuje progon.
"Zatvorili su pošte na severu, očekujemo da će to isto uraditi i na jugu. Očekujemo, zato što znamo da od njih samo to možemo i da očekujemo. Oni bi bili najsrećniji kada bi mi odustali sami i sami sebe zatvorili ali mi na to nemamo pravo ni zbog svojih potomaka, ni zbog svojih starih, ni zbog svoje nade u našu sposobnost da možemo da istrajemo i prebrodimo i ovako težak trenutak. Da stanemo dostojanstveno i pokažemo predstavnicima međunarodne zajednice kako Kurti sprovodi svoju politiku", rekao je Milojević.
Dodao je da saopštenja međunarodnih predstavnika nakon zatvaranja pošti vređaju dušu i srce Srpskog čoveka.
"Bez njihove podrške to ne bi bi mogli ni da pomisle da urade. Ja sam ispred svojih radnika pošte preuzeo ličnu odgovornost i napisao sam da treba ja da se teretim i ako neko treba u zatvor, taj sam", rekao je Milojević.
Profesor istorije na univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici Luka Jovanović poručio je na skupu da ne sme da se dozvoli otvaranje mosta na Ibru, pošto je to još jedan od pokušaja da se Srbima nametne i pomeri granica identiteta i etnički očisti Kosovska Mitrovica.
"Kako ćemo sutra da pogledamo u oči decu Jane Tučev, unucima Borivoja Spasojevića koji su mučki ubijeni marta 2004. godine kada su upravo 'mirni' albanski demonstranti sa ovog mosta pozivali na mir, a krenuli da etnički očiste Kosovsku Mitrovicu. Ne smemo da ćutimo, ako danas i narednih dana budemo ćutali, sutra će da nam uđu u škole, gde naša deca uče srpski jezik, u bolnice, uzurpiraće nam crkve i manastire", rekao je Jovanović.
Nekadašnji sudija Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici Nikola Kabašić izjavio je da je sadašnja tzv. vlada Aljbina Kurtija i Dželjalja Svečlje usmerena ka etničkom čišćenju Srba.
"Poslednje dve godine od dolaska Aljbina Kurtija i Samoopredeljenja na vladt krenula je jedna mučka institucionalna agresija na sever i srpski narod. Program koji ima sadašnja vlada nije poboljšanje ekonomske situacije i perspektive. Nama ne smeta albanski narod , mi se ne borimo protiv albanskog naroda, već protiv vlade koja vrši teror nad srpskim narodom", rekao je Kabašić.
Penzionerka Dušanka Vlahović iz Kosovske Mitrovice uputila je apel KFOR-u i međunarodnim predstavnicima da pomognu u prevazilaženju trenutnog stanja.
"Među penzionerima i građanima Kosovske Mitrovice vladaju strah i nemoć. Zatvorili su poštu, poštansku štedionicu, ukinuli dinar, a time smo i mi zatvoreni ovde. Moramo da idemo za Pazar, Rašku da podižemo penzije, a niko nas ne pita koliki su nam troškovi, još bi se otvaranjem mosta strah i nespokojstvo udvostručili", poručila je ona.
Među prisutnima na skupu su bili i predsednici privremenih organa Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka i Zvečana - Ivan Zaporožac, Srđan Vulović i Ivan Todosijević.
Oko mosta su, tokom protesta, bile prisutne snage policije i italijanskih karabinjera, a skup je završen posle skoro dva sata.
Srbi sa Kosova i Metohije zabrinuti su za svoju bezbednost povodom najava Prištine o jednostranom otvaranju mosta, ali i zbog svakodnevnih eskalatornih poteza Prištine i očekuju da ih Kfor zaštiti.

Kfor: Demonstracije protekle bez bezbednosnih zabrinutosti

Kfor je saopštio da su današnje demonstracije u severnom delu Kosovske Mitrovice protekle bez ikakvih prijavljenih poremećaja ili bezbednosnih zabrinutosti.
Snage Kfor-a bile su prisutne na mirnim demonstracijama u blizini severne strane Mitrovačkog mosta, i vršile su patrole u okolnim područjima kako bi obezbedile bezbedno okruženje, navodi se u saopštenju mirovnih snaga.
Kako je istaknuto, Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat UN-a, za dobrobit svih ljudi i zajednica koje žive na Kosovu, u svakom trenutku i nepristrasno.
"Kfor deluje kao treći bezbednosni odgovor, u bliskoj koordinaciji sa kosovskom policijom i misijom EU za vladavinu prava (Euleks), koje su prvi i drugi bezbednosni odgovor. Kfor neće oklevati da preduzme sve neophodne mere kako bi se uhvatio u koštac sa svim događajima koji bi mogli da utiču na bezbednost i regionalnu stabilnost, u skladu sa svojim mandatom UN", zaključuje se u saopštenju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala