- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Dolar gubi primat svetske valute broj jedan | Energija Sputnjika

CC0 / Pexels/Karolina Grabowska / Američki dolar
Američki dolar - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2024
Pratite nas
Dedolarizacija je već godinama tema koja se provlači u geopolitičkim i ekonomskim analizama. Političari, pogotovo oni iz bogatih istočnih zemalja, poput Kine i Indije, ali i ostale članice BRIKS-a, a posebno izvoznice nafte sa Bliskog istoka ne samo da najavljuju već prestaju da kupuju i prodaju obavljajući transakcije u dolarima.
Da je vrag odneo šalu shvatili su, izgleda i u SAD, gde Marko Rubio, američki senator, zagovara donošenje zakona protiv alternativnih sistema plaćanja Rusije, Kine, Irana i drugih zemalja koje su na "crnoj listi" SAD. O tome je govorila i Dženet Jelen, američka ministarka finansija, koja je u govoru pred Komitetom za finansijske usluge Predstavničkog doma SAD rekla da se plaši da će "američke sankcije smanjiti ulogu dolara širom sveta".
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i nekadašnji guverner Narodne banke Srbije u emisiji “Energija Sputnjika” kaže da se to već dešava. Kao primer navodi Rusiju, koja je, uprkos sankcija zapadnih zemalja uspela ne samo da razvija svoju ekonomiju već sada koristi i to što se bogati Rusi, kojima je Zapad započeo pleniti imovinu, vraćaju kući.
Podsećajući na istoriju dolara kao rezervne svetske valute i značaj takozvanog petrodolara, kojim se plaćalo u trgovini “crnim zlatom” Šoškić kaže da su SAD tako “prelivale” svoje ekonomske problem na druge zemlje, pogotovo one siromašne i u razvoju.
Pitanje je, takođe, koliko se brzo može sprovesti dedolarizacija. Jer, dolar je svetska rezervna valuta. Oko 60 odsto svetskih rezervi se čuva u dolarima, a prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda.
Iako su mnoge zemlje započele, u bilateralnim odnosima, da trguju plaćajući u nekoj drugoj valuti dolar je i dalje najčešće korišćena valuta u međunarodnoj trgovini. I često je precenjen, što ide u prilog SAD. Sagovornika “Energije Sputnjika” pitamo da li je izlaz u rezervnim valutama, poput kineskog juana, rupije ili i bitkoin - za korišćenje u međunarodnoj trgovini. Sve češće se spominje da je moguća alternative dolaru stvaranje neke nove, svetske valute. Koja neće pripadati nijednoj državi.
Profesora Šoškića pitamo i za komentar aktuelne krize na Volstritu i da li će se pad vrednosti velikih kompanija na berzama preliti iz SAD na ekonomije u ostatku sveta. Da li ćemo svi mi snositi posledice ovoga što se sada dešava na Volstritu?
Dolar gubi primat svetske valute broj jedan | Energija Sputnjika

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala