- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Prebilovci - jedno od najstradalnijih sela u Drugom svetskom ratu

© Foto : Sputnjiku ustupila RTRSBogosluženje u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima
Bogosluženje u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2024
Pratite nas
Prebilovci kod Čapljine su jedno od najstradalnijih sela i naselja u Drugom svetskom ratu, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je prisustvovao bogosluženju u Hramu Hristovog Vaskrsenja, kao i otvaranju stalne izložbene postavke u Domu kulture u tom naselju kod Čapljine.
„Bol je ogromna, ne mogu da verujem da postoje ljudi koji su mogli da počine ovakve zločine. Ništa manje tuge i besa nema vezano za činjenicu da su i 1991. godine skupljene kosti minirali", rekao je Dodik.
Dodao je da je kroz ovaj hram, koji je podignut pre desetak godina, na neki način vaskrsao život i sećanje koje ne sme da bude potisnuto.

„Pobedili smo ne samo ustašku vlast, koja je pobila ogroman broj ljudi, ali nije ubila život. Pobedili smo i komunističku ideologiju koja je išla za tim, da zatre sećanje na tako nešto", istakao je Dodik u Prebilovcima, prenela je RTRS.

Sutra na sam praznik Prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika, biće služena jutarnja liturgija, kojoj će, prema najavama, prisustvovati veći broj arhijereja Srpske pravoslavne crkve.
Zločin ustaša u Prebilovcima jedan je od najmonstruznijih koji se dogodio tokom Drugog svetskog rata. U jamu Šurmanci kod Međugorja, prema nepotpunim podacima, bačeno je više od 850 dece, žena i starijih, dok su pedeset četiri porodice potpuno ugašene.
Više od četiri hiljade stanovnika donje Hercegovine mučeno je i bačeno u ukupno trinaest jama. Prebilovci su stradali i u poslednjem ratu, kada je selo spaljeno, stanovništvo proterano, a tek započeta spomen-kosturnica, sa više od četiri hiljade moštiju, minirana.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala