Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Put u opasnu spiralu: Priština udara na veliki simbol opstanka i bezbednosti Srba

© Sputnik / Dejan SimićMost u Kosovskoj Mitrovici
Most u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2024
Pratite nas
Pitanje puštanja saobraćaja preko mosta na Ibru samo je jedan deo u mozaiku strategije Kurtijeve Vlade da ostvari punu dominaciju i kompletno preuzimanje severa Kosova. Most je još iz vremena devedesetih simbol srpskog opstanka i borbe na severu Kosova i Metohije, a ovo je pokušaj da se čak i taj simbol na eliminiše.
Ovako diplomata i bivši ambasador Zoran Milivojević komentariše nastojanje prištinskih vlasti da, protivno opomenama međunarodnih institucija, Evropske unije i KFOR-a, samoinicijativno otvore most na Ibru za saobraćaj. Most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici danas služi kao pešači most i predstavlja granicu između srpskog i albanskog dela Mitrovice, a čuva ga KFOR. Kvazipredsednica kvazidržave Kosovo, Vjosa Osmani, kao i kvazipremijer Aljbin Kurti, bez odobrenja međunarodnih institucija žele to da promene.
Portparol Evropske komisije Peter Stano, izjavio je da odluka o otvaranju mosta za saobraćaj treba da bude doneta kroz dijalog Beograda i Prištine, a ne jednostranom presudom.
Vjosa Osmani drsko je reagovala na ovu izjavu koja je došla sa čela EU rekavši da je to unutrašnje pitanje Kosova koje treba da reše lokalne vlasti u dogovoru sa NATO. Svako mešanje predsednika Srbije, kaže ona, smatralo bi se za narušavanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnosti takozvanog Kosova.
© AP Photo / Visar KryeziuVjosa Osmani, ,,predsednica" samoproglašenog Kosova
Vjosa Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2024
Vjosa Osmani, ,,predsednica" samoproglašenog Kosova
Ovo je samo deo strategije koju Kurti sprovodi još od početka svog mandata, a čiji je cilj da potpuno preuzme sever Kosova, ostvari punu kontrolu, odstrani i državu Srbiju i srpski narod sa tog prostora i time promeni faktičko stanje. Na osnovu toga, on želi da obezbedi potvrdu kosovske državnosti na celoj toj teritoriji. To je smisao svega. Ukoliko mu to bude dozvoljeno, ulazimo u novu spiralu eskalacije i mogućnosti opstanka srpskog naroda tamo, ali i u spiralu rizika prelazaka svih mogućih opcija koje garantuju očuvanje mira i stabilnosti na tim prostorima, rekao je Milivojević za Sputnjik.
On je dodao i to da je odlučnost srpskog naroda da ostane na tim prostorima apsolutno u prioritetu svih analiza i procena koje bi svi trebalo da imaju, naročito u zapadnim centrima moći, a da bi moćnici morali da računaju i na to gde su granice strpljenja i mogućnosti kontrole.
Mislim da je ovo jedan od trenutaka gde bi zaista moralo da se reaguje i zaustavi ovaj proces eskalacije i politike Prištine koja dovodi u pitanje stabilnost i bezbednost u regionu, ali pre svega i srpskog naroda na tom prostoru. Ovo takođe ozbiljno otvara i pitanje poštovanja mandata i obaveza KFOR-a, ali i drugih međunarodnih faktora koji su na terenu u okviru rezolucije 1244.

Može im se

Milivojević ističe da treba imati u vidu tri stvari kada je reč o drskom ponašanju Prištine prema svojim pokroviteljima i odnosu zapadnih sila koje deluju u okviru mandata Ujedinjenih nacija.
Prva stvar je što se Kurti toleriše iz prostog razloga što se strateški ciljevi i jedne i druge strane, dakle i zapadne i albanske, podudaraju. Cilj im je da se potvrdi kosovska državnost, makar i primenom metoda i sredstava koje su suprotne ne samo međunarodnom pravu, već i svim standardima i normama.
Naredni problem, kaže on, jeste taj što su i Kurti i Osmanijeva u predizbornoj kampanji gde će se, kao i po običaju, kola lomiti preko leđa srpskog stanovništva. Jasno je da su veliki ulozi, da se radi i o strankama i o politikama koje su velikoalbanske, a ovo im je prilika da obezbede političku budućnost i prolaz za naredni period u politici.
© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti, ,,premijer" samoproglašenog Kosova
Aljbin Kurti  - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2024
Aljbin Kurti, ,,premijer" samoproglašenog Kosova
Poslednja sporna tačka, zaključuje Milivojević, jeste ta što je Zapad spreman da istoleriše bilo koju vrstu ispada sa albanske strane, sve dok se to uklapa u njihov krajnji interes.
Treća stvar je i ključna po mom mišljenju, a to je pokušaj Zapada da se ovo pitanje reši silom, upravo kroz tolerisanje prištinske strane, ali imajući u vidu i neke globalne ciljeve i možda čak rasplet oko Ukrajine, koji se ne odvija povoljno za zapadne centre moći. Čitava situacija postaje razumljiva ako imamo u vidu njihov cilj da se ovaj region uključi u zapadnu sferu interesa, da se na Srbiju izvrši interes da „prizna realnost“ i da se ukomponuje u ono šta su zapadni ciljevi, zaključio je Milivojević.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala