- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bahatost Osmanijeve podelila Albance i u Skoplju, i u Prištini

© AP Photo / Manu FernandezVjosa Osmani
Vjosa Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2024
Pratite nas
Incident na skopskom aerodromu pokazao je čistu politička bahatost vršiteljke javne funkcije, predsednice tzv. Kosva Vjose Osmani, gde je ona smatrala da je iznad propisa i zakona i da ne podleže procedurama kojima podležu obični građani, kaže za Sputnjik profesor Univerziteta „Union Nikola Tesla“ dr Ratomir Antonović.
Šef obezbeđenja predsednika Skupštine Severne Makedonije Afrima Gašija uperio je pištolj u čelo policijskom službeniku koji je na aerodromu u Skoplju zatražio od Osmanijeve da otvori svoj prtljag.

Bahatost pred svedocima

Incident se dogodio naočigled svedoka – putnika i zaposlenih na aerodromu, a reagovale su i dežurne policijske patrole.
Vjosa Osmani je prilikom povratka iz Pariza sletela na aerodrom u Skoplju, odakle je trebalo da nastavi put Prištine. U skladu sa procedurama aerodroma, zamoljena je da otvori kofere. Ona je to odbila i drsko i neprimereno se obratila obezbeđenju aerodroma.
Nakon što je odbila da otvori kofere, pozvala je predsednika makedonskog Sobranja Afrima Gašija od kojeg je zatražila pomoć da prođe bez pregleda prtljaga.
„Mislim da tu nema nekih dubljih političkih implikacija nego da je reč o jednoj ljudskoj bahatosti koja, nažalost, uzima sve više maha. Pogotovo u ovim našim krajevima gde se smatra da ako vršite neku državnu funkciju da ste bogom dani i da imate ne znam kakva ovlašćenja i ne znam kakva prava. U tome ja vidim izvor takvog ponašanja.“

Osmanijeva podelila Albance i na tzv. Kosovu i u Severnoj Makedoniji

Incident u kome su učestvovali predsednica privremenih prištinskih institucija i šef obezbeđenja predsednika Sobranja doveo je do međusobnih optužbi albanskih političkih subjekata i na Kosovu i Metohiji, i u Severnoj Makedoniji.
Bivši poslanik Pokreta Samoopredeljenje u Skupštini tzv. Kosova Haki Abazi izjavio je da premijer Aljbin Kurti preko ministarke spoljnih poslova Donike Gervale pokušava da uništi Osmanijevu.
Albanska vladajuća koalicija u Severnoj Makedoniji VLEN osudila je incident i istovremeno zatražila od opozicione albanske partije DUI da ne širi lažne vesti o ovom slučaju, navodeći da lažima i manipulacijama pokušavaju da naudi njihovoj koaliciji, ne vodeći računa o posledicama koje to može doneti u odnosima s tzv. Kosovom.

Nestabilna albanska politika i na tzv. Kosovu i u Makedoniji

Antonović kaže da je poznato da Albanija ima aspiracije i prema Severnoj Makedoniji i da su u velikoj meri uspeli da „albanizuju makedonsko društvo“.
„Albanski jezik je jedan od ravnopravnih službenih jezika, mnogi vršioci državnih funkcija su Albanci, tako da je uticaj Albanije, ne toliko tzv. Kosova, na Severnu Makedoniju ogroman. Tako da možemo da govorimo i o tome jer Albanci imaju agresivan nastup kad je u pitanju region i oni, naravno, žele da se šire po svaku cenu. To širenje često podrazumeva i upotrebu agresije, a mi smo to ovde najbolje videli. I osećamo i dan danas na svojoj koži“.
Antonović dodaje da je poznato da su političke strukture na tzv. Kosovu vrlo nestabilne u smislu da postoje određene političke nesuglasice na relaciji premijer Kurti – predsednica Osmani.
„Svakako će se to iskoristiti za unutrašnje političke obračune i uvek je tako bilo. Prosto, svaki takav međunarodni incident bio je iskorišćavan i za unutrašnje obračune. Kad je u pitanju albansko društvo, to je potpuno očekivana pojava. Kad kažem albansko, mislim na društvo gde Albanci predstavljaju većinsko stanovništvo. A to je tzv. Kosovo, a bogami i Severna Makedonija“, zaključio je Antonović.
Pogledajte i:
Skoplje - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2024
REGION
Bura oko skandala u Severnoj Makedoniji: Iz skopskog aerodroma demantuje tvrdnje kancelarije Osmani
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala