- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Rusiju vraćeno osam državljana Rusije iz zatvora zemalja NATO-a

© Tanjug / AP PhotoAvioni sa zatvorenicima za razmenu iz Rusije na aerodromu u Ankari
Avioni sa zatvorenicima za razmenu iz Rusije na aerodromu u Ankari - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2024
Pratite nas
Osam državljana Rusije koji su bili privedeni i zatvoreni u nekoliko zemalja NATO-a vraćeno je u domovinu, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB).
„Dana 1. avgusta 2024. godine, kao rezultat razmene obavljene na aerodromu u Ankari (Turska), u domovinu je vraćeno osmoro državljana Rusije koji su bili pritvoreni i zatvoreni u nekoliko zemalja NATO-a, kao i maloletna deca“, navodi se u saopštenju.
Služba navodi da su državljani Rusije razmenjeni za grupu lica „koja su delovala u interesu stranih država na štetu bezbednosti Ruske Federacije“.
Povratak državljana Rusije bio je moguć zahvaljujući sistematskom radu nadležnih državnih resora i stranih partnera.
Pres služba Kremlja nakon toga je saopštila da je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaze o pomilovanju razmenjenih građana.
Na spisku pomilovanih lica su: Vilan Pol Nikolas, Lik Kevin Viktorovič, Gerškovič Evan, Voronjin Demuri Iljič, Kara-Murza Vladimir Viktorovič, Kurmaševa Alsu Hamidovna, Čaniševa Lilija Ajratovna, Ostanjin Vadim Valerjevič, Fadejeva Ksenija Vladislavovna, Skočilenko Alekandra Jurjevna, Jašin Ilja Valerjevič, Pivovarov Andrej Sergejevič i Orlov Oleg Petrovič.
Ruska strana zahvalna je predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku za gest dobre volje i pomilovanje nemačkog državljanina R. Krigera, osuđenog na smrt. Moskva je takođe zahvalna rukovodstvu svih zemalja koje su pomogle u pripremi razmene, ističe se u saopštenju.
Ruski avion Tupoljev  - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2024
RUSIJA
U Turskoj izvršena najveća razmena zarobljenika između Rusije i Zapada
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala