- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljanski: Ubistvo lidera Hamasa ─ pokušaj uvlačenja Irana u direktnu eskalaciju

© Tanjug / AP Photo/Vahid SalemiSahrana lidera političkog krila Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu
Sahrana lidera političkog krila Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2024
Pratite nas
Ubistvo lidera političkog krila Hamasa Ismaila Hanije je političko, to je pokušaj da se Iran uvuče u direktnu eskalaciju sukoba na Bliskom istoku, smatra prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.
„Očigledno je da se radi o političkom ubistvu. To je pokušaj da se Iran isprovocira i uvuče u žešću eskalaciju. Možda u direktnu eskalaciju. Svi dobro shvataju posledice takvog scenarija i žele da ga spreče“, rekao je Poljanski na brifingu koji je organizovala medijska grupa „Rusija sevodnja“.
Izraelska vojska izvela je u utorak vazdušni napad na južno predgrađe libanske prestonice Bejrut u pokušaju da eliminiše visokog komandanta Hezbolaha, koga optužuje za umešanost u granatiranje Golanske visoravni, gde je u subotu poginulo 12 pripadnika lokalne zajednice Druza, među kojima je bilo i dece.
Hezbolah negira bilo kakvu krivicu. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je napade Izraela na Liban kršenjem međunarodnog prava.
Palestinski pokret Hamas u sredu je saopštio da je lider političkog krila Hamasa Ismail Hanije poginuo u izraelskom napadu na njegovu rezidenciju u iranskoj prestonici Teheranu, gde se nalazio kako bi učestvovao na inauguraciji novog iranskog predsednika. Pokret je za njegovu smrt okrivio Izrael i Sjedinjene Američke Države i saopštio da napad neće ostati bez odgovora.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala