- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni SVO - Sputnik Srbija

UŽIVO Vašingtonu postaje sve teže da pronađe sredstva za pružanje pomoći Kijevu

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 889. dan. Ruske snage nastavljaju da utvrđuju položaje duž linije fronta i da oslobađaju mesto za mestom. Tokom noći izveden je intenzivan napad na baze ukrajinske vojske, aerodrome i skladišta.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:16 31.07.2024
Ukrajinski piloti izveli su prve letove na F-16, piše britanski list Telegraf. " „Ukrajina je izvela svoje prve borbene misije na F-16“, navodi se u tekstu.
Kako piše Blumberg, pozivajući se na izvore, da prva „mala“ partija američkih borbenih aviona F-16 koje su predale zemlje NATO-a stigla je u Ukrajinu.
20:24 31.07.2024
Sjedinjene Države ne sumnjaju da će Ukrajina moći da počne da koristi lovce F-16 dobijene sa Zapada do kraja leta, rekao je na redovnom brifingu za novinare Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.
On je odbio da potvrdi da li je prva partija aviona zaista već stigla na ukrajinsku teritoriju.
„Dozvolite mi da vas podsetim da smo na samitu NATO-a rekli da je u toku proces prebacivanja aviona F-16 u Ukrajinu, rekli smo da će njihova upotreba početi do kraja leta. U to ne treba sumnjati", rekao je on.
19:03 31.07.2024
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski primoran je da prizna da ceo svet – pa čak i on sam – želi učešće Rusije na sledećoj konferenciji za rešavanje situacije u Ukrajini, inače na njoj neće biti rezultata.
„Većina sveta danas kaže da Rusija mora da bude predstavljena na drugom samitu (o Ukrajini), inače nećemo postići održive rezultate. A pošto ceo svet želi da oni budu za pregovaračkim stolom, mi ne možemo biti protiv“, rekao je Zelenski u intervjuu francuskim medijima.
18:17 31.07.2024
Američkoj vladi postaje sve teže da pronađe sredstva za pružanje pomoći Kijevu, što povlači za sobom potrebu da se traže nove opcije umesto direktne budžetske podrške, izjavila je specijalni predstavnik SAD za ekonomski oporavak Ukrajine Peni Pricker.
„Po mom mišljenju, veći je izazov naći sredstva i koliko smo sredstava spremni da izdvojimo za te potrebe. Može se primetiti da smo počeli da razmatramo alternativne opcije umesto direktne budžetske podrške Ukrajini. Ovo je sve veći izazov za nas“, rekla je Pricker na panelu u Institutu Brukings u Vašingtonu.
Ona je dodala da ukrajinska vlada takođe treba da samostalno traži načine da poveća prihode svog saveznog budžeta ako Kijev želi da ostvari prednost na bojnom polju protiv Rusije.
Istovremeno, Pricker je izrazila uverenje da će se dvostranačka podrška Ukrajini nastaviti bez obzira na to koji kandidat pobedi na predstojećim američkim predsedničkim izborima u novembru.
12:31 31.07.2024
Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane:
Jedinice grupe „Zapad“ nastavili su da zauzimaju povoljnije položaje, Ukrajinci izgubili do 470 vojnika;
U zoni grupe „Centar“ ukrajinske snage su izgubile do 350 vojnika;
Ukrajinska vojska izgubila je tenk „leopard“ i do 710 vojnika za dan u DNR u zoni delovanja grupe „Jug“;
Jedinice grupe „Centar“ odbile su tri kontranapada ukrajinske vojske u poslednja 24 sata;
Ruska PVO je oborila dva projektila „hajmars“, raketu „neptun“ i 42 ukrajinska drona;
Grupa „Sever“ porazila je pet ukrajinskih brigada u Harkovskoj oblasti i odbila dva napada, dok je ukrajinska vojska izgubila do 350 vojnika;
Grupa „Istok“ poboljšala je svoje položaje, dok su ukrajinske jedinice izgubile do 150 vojnika;
Ruske snage su porazile ukrajinske jedinice i uništile tehniku u 143 rejona.
12:21 31.07.2024
Specijalna vojna operacija završiće se do kraja ove godine, smatra zamenik načelnika glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije, komandant specijalnih snaga „Ahmat“, general-major Apti Alaudinov.
„Dešavanja na Istoku, izbori u Americi, čiji je ishod nejasan, dešavanja u samoj Ukrajini, odnosno nezadovoljstvo naroda onim što se događa, veliki gubici, odsustvo resursa za zaustavljanje ruske vojske - sve to čini svoje. Čak i da ne žele da pregovaraju, biće prinuđeni na to, jer nemaju više ni resursa, ni snaga da nam se suprotstave“, izjavio je general za televiziju „Rusija 24“.
On je rekao da najavljene isporuke američkih lovaca F-16 Ukrajini neće uticati na tok rata.
„Da su zapadne zemlje mislile da F-16 može da promeni nešto, zar im ne bi davno dale te avione? Zato predlažem da svi uzmu kokice, sednu i gledaju kako Ukrajina bledi u zaboravu“, dodao je Alaudinov.
11:21 31.07.2024
Dve rakete "atakams" oborene su iznad grada Krasni Luč u LNR, nema povređenih, saopštile su vlasti.
10:53 31.07.2024
Moskva će preduzeti odlučne kontramere ukoliko Japan preda Oružanim snagama Ukrajine smrtonosno oružje, izjavio je zamenik portparola Ministarstva spoljnih poslova Rusije Andrej Nastasjin.
„U slučaju da Tokio preda smrtonosne proizvode vojne namene Oružanim snagama Ukrajine, takve postupke Japana smatraćemo očigledno neprijateljskim i zadržavamo pravo da preduzmemo najodlučnije kontramere, uključujući u kontekstu bilateralnih odnosa sa Japanom“, istakao je diplomata.
Pored toga, Nastasjin je istakao da Moskva smatra neprijateljskim aktom ugovor o isporuci Japana Sjedinjenim Američkim Državama raketa za PVO sistem „patriot“ i zadržava pravo na odgovor.
Ugovor vredan 20 miliona dolara potpisan je pre dva dana. Ranije je Japan mogao da izvozi u SAD samo komponente, napravljene po američkoj licenci, a sada gotov proizvod. Moskva smatra da bi japanske rakete na kraju mogle da završe u Ukrajini.
10:19 31.07.2024
Bilo koja vojna fabrika u Ukrajini, bez obzira na to kojoj kompaniji pripada, predstavlja legitimni cilj ruskih snaga, rekao je zamenik predstavnike ruskog Ministarstva spoljnih poslova Andrej Nastasjin.
"Objavljeno je 24. jula da je nemački koncern 'Rajnmetal' dobio ponudu za izgradnju fabrike za proizvodnju municije u Ukrajini. S tim u vezi podsećamo da su sve takve fabrike legitimni cilj ruskih oružanih snaga. Bilo koja vojna fabrika", rekao je on.
09:52 31.07.2024
Ukrajina je za dve godine specijalne operacije izgubila okosnicu iskusnih vojnika i ima problema sa mobilisanima, rekao je za Sputnjik bivši potpukovnik SBU Vasilij Prozorov.
07:20 31.07.2024
Iznad šest ruskih oblasti tokom noći oboreno je 19 ukrajinskih dronova - 11 iznad Belgorodske i po jedan iznad Kurske, Kaluške, Rostovske oblasti i Krima.
07:04 31.07.2024
U Brajnskoj oblasti uništena su tri ukrajinska drona.
07:03 31.07.2024
Ruske snage utvrdile su položaje na Kupjanskom pravcu.
07:00 31.07.2024
Ukrajinske snage gađale su Šebekino u Belgorodskoj oblasti usled čega je jedna višespratnica zahvaćena požarom.
06:58 31.07.2024
Ruska vojska je tokom noći izvela intenzivan napad na baze ukrajinske vojske, aerodrome i skladišta, rekao je za Sputnjik koordinator nikolajevskih ilegalaca Sergej Lebed.
Kako je dodao, u Harkovskoj oblasti izveden je udar na pripadnike nacionalističkog bataljona "Kraken" u čijem sastavu su bili i strani plaćenici.
Ruske snage gađale su i bazu stranih plaćenika kod aerodroma u Borispolju u Kijevskoj oblasti.
06:56 31.07.2024
Grupa "Zapad" je za poslednja 24 sata uspostavila kontrolu nad 33 uporišta koje je ranije držala ukrajinska vojska, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe Ivan Bigma.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala