- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Sankt Peterburgu održana parada ruske flote /video/

© Sputnik / Mikhail Kireev / Uđi u bazu fotografijaPripreme za pomorsku paradu ruske flote u Sankt Peterburgu
Pripreme za pomorsku paradu ruske flote u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2024
Pratite nas
Glavna pomorska parada ruske flote održana je na Dan mornarice Rusije u Sankt Peterburgu.
Parada je započela počasnom paljbom sa obale Neve. Paradni stroj na Nevi predvodi bojni brod „Poltava“ sa 54 topa. On je ponovo napravljen prema crtežima i modelima iz 18. veka.
U paradi su učestvovali brodovi i pomoćna plovila svih formacija flote.
Putin je na paradi čestitao ruskoj vojsci Dan mornarice i pozdravio posade brodova iz Kine, Alžira i Indije.
Pre početka parade predsednik i vrhovni komandant Oružanih snaga Rusije Vladimir Putin tradicionalno se obratio građanima.
Dan flote obeležava se i u drugim pomorskim bazama – Vladivostoku, Baltijsku, Severomorsku i Kaspijsku, kao i u sirijskoj luci Tartus.

Ukupno je u događajima uključeno do 200 brodova i plovila različite klase, više od 100 jedinica vojne tehnike i do 15 hiljada vojnika.

Tradicionalno, šef države u pratnji ruskog ministra odbrane Andreja Belousova i glavnokomandujućeg Ratne mornarice predsedničkim čamcem obišao je paradni stroj brodova i čestitao posadama Dan mornarice.
Sankt Peterburg je ove godine dočekao mnoge strane goste. U svečanostima učestvuju brodovi kineske Narodnooslobodilačke mornarice „Đaocuo“ i „Honghu“. Poziv je prihvatio i školski brod mornarice Alžira „Sumam“. U Peterburg je stigao i komandant Ratne mornarice Kine, admiral Hu Žongming, kao i komandant Ratne mornarice Mjanmara, kontraadmiral Htein Vin. Takođe je stigla i kubanska delegacija koju predvodi komandant mornarice ove zemlje Luis Rejes Lopez. Vojni duvački orkestri Vijetnama, Indije i Kine nastupiće sa ruskim grupama na Dvorskom trgu. U paradi prvi put učestvuju volonteri iz Azerbejdžana, Egipta, Kirgizije, Libana i Ugande – pobednici međunarodnog takmičenja „Ambasadori pobede. Lenjingrad“.
Dan mornarice se ove godine održava 85. put. Prvi put je održan 24. jula 1939. godine.
Ukazom ruskog predsednika od 27. jula 2017. godine obnovljena je tradicija održavanja Glavne pomorske parade u severnoj prestonici na Dan mornarice. Na paradi, koja je održana 30. jula 2023. godine u Sankt Peterburgu i Kronštatu, učestvovalo je više od 40 površinskih brodova, 4 podmornice i 7 jedrenjaka.
Ruski vojni brodovi na paradi za Dan mornarice - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2024
RUSIJA
Vojni zvaničnici iz Kine i Mjanmara stigli u Rusiju povodom Dana Ratne mornarice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala