- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Unesko: Spomenici na Kosovu i Metohiji ostaju na Listi svetske baštine u opasnosti

© Sputnik / Aleksandar MilačićU srcu Prizrena izgrađen od sige, hram deluje kao da je pokriven jedinstvenim Bogorodičinim pokrovom.
U srcu Prizrena izgrađen od sige, hram deluje kao da je pokriven jedinstvenim Bogorodičinim pokrovom. - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2024
Pratite nas
Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji biće zadržani na Listi svetske baštine u opasnosti, odlučio je Uneskov Komitet za svetsku baštinu na 46. zasedanju u Nju Delhiju.
Među pretnjama koji se navode kao razlozi za ovakvu odluku je i politička nestabilnost na KiM. Razmatranje stanja konzervacije ovih spomenika ponovo je odloženo za naredno zasedanje Komiteta, saopšteno je u dokumentu Komiteta za svetsku baštinu.
U dokumentu se traži od države ugovornice da, u saradnji sa Unmikom, Centru za svetsku baštinu, do 1. februara 2025. godine, dostavi ažurirani izveštaj o stanju očuvanosti imovine, na razmatranje Komiteta za svetsku baštinu na svojoj 47. sednici.
Kulturno dobro "Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji", upisano je na Uneskovu listu svetske baštine u opasnosti 2006. godine na inicijativu Srbije i obuhvata manastir Dečane, Gračanicu, Pećku patrijaršiju i crkvu Bogorodice Ljeviške.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala