- Sputnik Srbija, 1920
OI 2024

Tina Krajišnik za Sputnjik: Bože zdravlja – do finala!

© AP Photo / Mark BakerTina Krajišnik
Tina Krajišnik - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2024
Pratite nas
Za Srbiju je uvek ostavljala srce na terenu, a da se za reprezentaciju samo na taj način i igra Tina Krajišnik naučila je i ostale saigračice sa kojima ide na novo veliko takmičenje. Kapiten ženske košarkaške reprezentacije Srbije za Sputnjik je govorila o atmosferi u timu, porukama koje je prenela mladim košarkašicama i protivnicama u Lilu.
Srpske košarkašice obavljaju finalne pripreme pred put. Slavile su u prijateljskoj utakmici protiv Japana, pokazale da je forma tu, a tu je i timski duh na koji je Tina Krajišnik kao kapiten ponosna.
„Atmosfera je dobra, zajedno preživljavamo sve, pripreme, treninge, vrućinu. Putovanja su bila teška, ali sve je to uticalo da se još bolje upoznamo i sve se uklopilo“, kaže Krajišnik na početku razgovora za Sputnjik.
Košarkašicama Srbije nije bilo lako da dođu do završnog takmičenja. Kvalifikacije su igrale u Brazilu gde je domaća reprezentacija bila jedan od protivnika. Morale su da igraju i protiv publike, ali na kraju su izborile pobedu koja se ispostavila kao presudna za kvalifikaciona karta.
„Želja i vera u tim, jednostavno i ranijih godina je bilo nemogućih i teških utakmica pa su se osvajale medalje. Ove godine je bilo izazovnije, išli smo u Brazil, bio je to izazovan put, igrali smo protiv njih, pet hiljada ljudi navija protiv nas. Toliko okolnosti je bilo koje nisu bile na našu ruku, ali uspeh mora da se zasluži, a ova generacija ga je sigurno zaslužila. Sigurno smo trebale da budemo tu gde jesmo, među 12 najboljih ekipa i verujem da ćemo to dokazati. Čeka nas izuzetno zanimljiv turnir“, poručuje kapiten.
Tina je dobila težak zadatak kada je nasledila ulogu kapitena jer je u reprezentaciju morala da uvede i veliki broj mladih košarkašica. U tome su joj pomogle iskusne saigračice, a sada kada je sa njima prošla nekoliko takmičenja oseća da je ekipa spremna za velika dela.
„Definitivno je nezgodno kada dobiješ takvu čast. Uloga je velika jer se radi o smeni generacija, ima još iskusnih igračica, ali postoji jedan jaz. Prosto te devojke su došle i pratile su kako smo nizale uspehe, ali sada je njihova uloga drugačija, da oni budu akteri. Imale su dobre primere, trudile smo da budemo tu za bilo koje objašnjenje. Imale smo vremena, važnih utakmica na Evropskom i Svetskom prvenstvu, sve je to iskustvo. Sada je tim spreman i zreliji, i sada verujem da je moj posao mnogo lakši“, objasnila je Krajišnik.
Sa posebnom ulogom dolazi i posebna odgovornost, ali ona se sa njom odlično nosi. Saigračicama je velika podrška i na terenu i van njega, a njene reči sve devojke slušaju sa velikom pažnjom.

„Da se postave osnovne vrednosti koje su inače vladale, da se timski duh zadrži i da se diže uvek na viši nivo, da veruju u same sebe. Svaki dan se radi, svaka devojka daje maksimum. Podsećam ih da veruju u nas, nema limita, nositi dres reprezentacije je uvek čast i svojom borbom smo i postizali uspehe. To je poruka koju sam htela da im prenesem“, istakla je košarkašica koja u dresu Srbije ima zlatnu medalju sa Evropskog prvenstva.

Srbija će u Parizu igrati protiv Portorika, Kine i Španije u grupnoj fazi Olimpijskih igara.
„Nijedna grupa nije laka, ali imamo ekipe sa kojima smo igrali na neki način su nam poznate, svesni smo kvaliteta i mana, najveći cilj je da budemo na nivou zadatka. Imamo Portoriko koji je izborio plasman posle neizvesnih završnica, brze su, šutiraju dobro, ali imaju mane u odbrani koje moramo da kaznimo, prost pristup, da odradimo što se traži. Sa Kinom smo igrali na pripremama što je nešto sasvim drugo, ne treba biti opušten. Jake su, utrenirane, očekujem dobar meč, možemo da im pariramo. Španija je podmlađena, nove mlade igračice, ali imaju prepoznatljiv system. Agresivna odbrana, mi treba da iskoristimo brzom igrom i prodorima. Svaka utakmica i koš su bitni jer se gleda i koš razlika“, analizirala je Krajišnik.
Na turniru u Tokiju srpske košarkašice završile su na četvrtom mestu, ali okolnosti su bile znatno drugačije.

„Iskreno uvek ostane žal, da li smo mogli drugačije, više. Prošli put je utakmica bila preteška, bile smo istrošene zbog Evropskog. Da ne pričamo o prošlosti, imamo pred sobom šansu, ali treba razumeti da mnogo devojaka prvi put idu na veliko takmičenje. Trudimo se da idemo korak po korak, ako dođemo Bože zdravlja do polufinala ili finala bićemo spremne“, rekla je na kraju razgovora Tina Krajišnik.

Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2024
SPORT
Veći od svog sporta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala