- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Atanasijević za Sputnjik: Neka potez poput onog Vanjinog bude na našoj strani

© Foto : CEVSrpski odbojkaš Aleksandar Atanasijević
Srpski odbojkaš Aleksandar Atanasijević - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2024
Pratite nas
Odbojkaška reprezentacija Srbije se posle 12 godina vraćaju na takmičenje koje su osvojili već davne 2000. godine, a jedan od aduta tima je Aleksandar Atanasijević koji za Sputnjik kaže da je vreme za krunu generacije.
Kakvi su utisci o samom odlasku na turnir koji je sam po sebi uspeh?
„Naravno, ovaj plasman je pomalo i očekivan i neočekivan. U Svetsku ligu smo ušli sa 20 bodova više od Kube, pa onda imali 20 manje, došlo je do teškog momenta. U tom momentu smo se oprostili od vize, i od drugoj vikenda počeli da igramo bolje. Viza nam izmicala iz ruku 12 godina, od Londona, a na kraju smo uspeli da se plasiramo. Da krunišemo period koji je imala generacija“, kaže Atanasijević za Sputnjik.
Da li je vreme da se uradi nešto više na najvećem takmičenju?

„Imali smo priliku da beležimo dobre rezultate na Evropskom i Svetskom prvenstvu, u Svetskoj ligi, a ovoj generaciji je nedostajao ovaj plasman. Marko Podraščanin, Uroš Kovačević i ja smo igrali u Londonu, veći deo ekipe nije imao iskustva. Ne samo da učestvujemo, nego da ispišemo istoriju“.

Srbija će u grupnoj fazi igrati protiv Francuske, Kanade i Slovenije. Dobro su to poznati protivnici našem timu.
„Grupa koja na papiru kaže da imamo najslabije rangirane protivnike, prošli smo najbolje moguće. Pobeđivali smo neke ali i gubili. Dobili smo Kanadu, igrali 3:2 sa Slovenijom, sa Francuskom igrali dobro u prethodnim takmičenjima, oni su domaćini. Imamo naše šanse, nećemo biti autsajderi. Primarni cilj je prolazak grupe“.
Moguće je da na turniru dođe do iznenađenja. Ne bi bio prvi put. Nadaju se naši odbojkaši takvom ishodu.
„Naravno, Francuzi nisu važili 2021. za ekipu u top 3, Argentina je bila treća, kao autsajder. Otvoreno takmičenje, svih 12, osim Egipta, će imati šansu da urade nešto veliko. Imamo sve u našim rukama, jedan meč može da odluči celu generaciju. Poljaci i Italijani na svakom velikom takmičenju igraju finale, jake su ekipe, nadamo se da ih nećemo sresti u četvrtfinalu. Ali, Poljaci su nedavno igrali u punom sastavu pa izgubili od Japana. Nema izrazitih favorita“, dodaje Atanasijević.
Sam odlazak na turnir je velika stvar i doživljaj.
„Najveća smotra, svaki sportista priželjkuje, ne samo da učestvuje, nego i taj period u selu sa ostalim sportistima ti daje osećaj da to radiš, radiš pravu stvar. Viđamo prijatelje iz drugih sportova. Rezultatski nismo bili zadovoljni u Londonu. Želimo da odigramo što bolje, da sve te distrakcije ostavimo po strani. To je bio dogovor na prvom sastanku“.
Sećamo se svi onog poteza Vanje Grbića protiv Rusije u finalu na u Sidneju 2000. godine. Tada je odleteo van reklama, van terena, vratio loptu u igru i posle osvojio poen u bloku.
Da li mogu naši odbojkaši do jednog takvog monumentalnog poteza?
„Nadam se da možemo, ali u tim mečevima će odlučivati jedan potez, vanserijski potez i zbog toga se spremamo da taj potez bude na našoj strani! Stvarno u prethodna dva olimpijska ciklisa bilo gotovo nemoguće kvalifikovati se, to se promenilo i mi smo to iskoristili. Lepo je što se i muška i žesnka nalaze na turniru, jedan smo od retkih saveza koji to ima, želimo da ispratimo i dame u dobrim rezultatima“, kaže Atanasijević.
Kada smo kod dama, na Atanasijevićevoj poziciji igra Tijana Bošković, jedna od najboljih odbojkašica svih vremena.
„Sigurno spada među najbolje! Da osvoji Ligu šampiona, sve je drugo ostvarila. Objektivno. Toliko je toga prošla, ona ima samo 27 godina, pred njom je 4-5 vrhunskih sezona. Velika je motivacija. Jedna je od najvećih svih vremena, to treba da nas motiviše, ali mi samo ne shvatamo... Da postoji neko takav u drugim sportovima - mnogo više bi se pričalo o njoj“, isreno odgovara Atanasijević.
On je sam dugo u reprezentaciji i pravi je naslednik Ivana Miljkovića.
„Nije bilo nimalo lako, Saša Starović je igrao sa mnom, zbog povrede nije mogao da bude sa nama kasnije. Imao sam ekipu koja me je činila boljim igračima. Proveo sam godine, igrao sa legendama srpske odbojke, mislim na Podraščanina pre svega, čast mi je da budem deo ove generacije. Preko 200 i nešto nastupa, toliko medalja i sada ova viza“, sublimira svoj učinak Atanasijević.
Kako će biti u Selu zajedno sa velikanima poput Novaka Đokovića?
„Imali smo priliku da ih upoznamo, da se čujemo. Sigurno da je Novak Đoković najveći sportista, ne samo teniser. Značiće nam ta podrška. Nadajmo se da će Srbija osvojiti što više medalja i da će da se ispiše istorija. Devet, da probamo barem da izjednačimo“, šampionski konstatuje Atanasijević.
Novak Đoković Karlos Alkaras Vimbldon finale - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2024
SPORT
Alkaras: Đoković najbolji svih vremena – nema nikakve sumnje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala