- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pometnja u Pentagonu: Nova akcija Rusije i Kine – ovako bi izgledao nuklearni odgovor na pretnju

© Foto : Russian Defense MinistryBombarderi Tu-95
Bombarderi Tu-95 - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2024
Pratite nas
Ako govorimo o ciljevima ove patrole, onda su oni sledili ciljeve uvežbavanja zajedničkih akcija u slučaju globalne pretnje za zemlje poput Ruske Federacije i NR Kine, kaže ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, komentarišući vest da su ruski i kineski avioni izveli zajedničke vazdušne patrole u blizini Aljaske.
Zajednički let je trajao duže od pet sati, a u vežbi su učestvovali strateški nosači raketa Tu-95MS Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i kineski strateški bombarderi H6-K, koji su izvršili vazdušne patrole iznad voda Čukotskog i Beringovog mora i severnog dela Tihog okeana.
„Ovo je saradnja strateških nuklearnih snaga, koje predstavljaju strateški bombarderi, koji su nosioci nuklearnog oružja. Stoga, ako su se ranije takvi letovi obavljani u regionu Južnog kineskog mora, sada se obavljaju i u severnim geografskim širinama. To jest, zadatak se razrađuje - ako se iznenada pojavi pretnja na području Kine onda se deluje u Južnom kineskom moru zajedničkim letovima, a ako se protiv Rusije javlja nekakva pretnja, posebno sa Aljaske, tada se uvežbava u vodama iznad Čukotskog, Barencovog mora i u severnim delovima Tihog okeana“, objašnjava Leonkov.
Vežbu su obezbeđivali ruski lovci Su-30SM i Su-35S. Po završetku zadatka, avioni su se vratili na svoje matične aerodrome.

Panika u Pentagonu

U pojedinim fazama rute, avio-grupu su pratili lovci stranih država, a avioni obe zemlje su delovali striktno u skladu sa odredbama međunarodnog prava.
„Jasno je da ovaj let nisu pratili samo lovci Ruske Federacije, ruskih Vojno-kosmičkih snaga, već su podizani i avioni sa Aleutskih ostrva, iz Sjedinjenih Država, a poleteli su i avioni iz Japana, koji su pratili naše i kineske strateške bombardere. U principu, sve je urađeno striktno po planu, nije bilo nikakvih narušavanja vazdušnih granica, niti prilaska granicama Sjedinjenih Država, ali je to izazvalo izvesnu pometnju u Pentagonu, u američkoj komandi, jer je svet posmatrao ove letove upravo kao pretnju ili demonstraciju pretnje Sjedinjenim Američkim Državama koje planiraju da u bliskoj budućnosti vode agresivniju politiku prema Kini u Azijsko-pacifičkom regionu“, ocenio je Leonkov.
Prema saopoštenju Severnoameričke vazdušne komande (NORAD), bombarderi su primećeni kod obale Aljaske, ali nisu ušli u vazdušnu zonu Kanade ili SAD i ostali su u međunarodnom vazdušnom prostoru. Na delu rute avio-grupu su pratili američki lovci F-35, F-16 i F/A-18.
Vežba je održana u okviru implementacije plana vojne saradnje Kine i Rusije za 2024. godinu i nije bila usmerena protiv trećih zemalja, naglasilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Strateški bombarderi Tu-95MS deo su ruske nuklearne trijade

Strateški bombarderi Tu-95MS deo su avijacije dugog dometa Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i komponenta ruske nuklearne trijade. Mogu da nose krstareće rakete H-102 sa termonuklearnom bojevom glavom snagom do jedne megatone i dometom od 5.500 kilometara.
Bombarderi H-6 koje koristi kineska strana su licencirana kopija sovjetskog Tu-16, koji je povučen iz upotrebe ruske vojske početkom devedesetih. Njihova kasnija modifikacija, H-6K, opremljena je modernijim motorima ruske proizvodnje i može da nosi visokoprecizne krstareće rakete.
Podsetimo, tokom posete Vladimira Putina Kini, samo nekoliko dana nakon njegove inauguracije sredinom maja, ruski i kineski lider su potpisali zajedničku izjavu o produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva Rusije i Kine, u kojoj se, između ostalog, govori o proširenju saradnje u vojnoj sferi, uključujući redovne zajedničke vazdušne i pomorske patrole.
Piloti aviona „Tu-95“ uvežbavaju dopunu goriva tokom leta. - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2024
MULTIMEDIJA
Ples „medveda“ u vazduhu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala