- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Čemu nas uči istorija: Kako da ratujemo ili kako da napredujemo? | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2024
Pratite nas
Da li je istorija samo nauka o ratovima, vladarima i velikim carstvima, ili o razvoju čovečanstva, njegovom napretku i problemima s kojima se suočava na svom putu? Koliko nam kao društvu znači da pamtimo određene datume i imena iz prošlosti i da li bi nam bilo korisnije da proučavamo svakodnevicu i duh vremena koji su se menjali u raznim epohama?
Da li i koliko zaista poznajemo svoju prošlost, a koliko robujemo mitovima za koje verujemo da su istiniti? O ovim pitanjima smo razgovarali s istoričarom Čedomirom Antićem, autorom knjige „Dvadeset minuta Luja XIX“.
Kako su ljudi zagospodarili planetom i zbog čega je taj trnoviti put od mračnih pećina do modernih nebodera istovremeno veličanstven i zabrinjavajući? Kako je homo sapiens nadvladao neandertalca, na koji način je čovekova odluka da zavlada biljkama i životinjama uticala na formiranje velikih carstava, kulture, umetnosti, religije, ali i dovela do izbijanja brojnih ratova? Na ova i mnoga druga pitanja odgovara svetski poznati istoričar Juval Noe Harari u knjigama iz serijala „Mi nezaustavljivi“. O ovim izdanjima, namenjenim čitaocima od devet do 99 godina razgovarali smo s urednicom u „Kreativnom centru“ Irenom Jovanović.
Ima li književnost moć i snagu da nas trgne i probudi, da u nama probudi empatiju i potrebu da pomognemo ljudima oko sebe? Da li smo samo nemoćni pojedinci, kojima nije preostalo ništa drugo nego da tumaraju po magli pognutih glava, ili imamo snage da zajedno gradimo bolji svet, i za sebe, i za svoju decu? O tome smo razgovarali s piscem i rediteljem Filipom Čolovićem, autorom distopijskog romana „Vir“, koji nas vodi u mračni svet Ostrva, metaforičkog prikaza naše stvarnosti.
U Orbiti kulture ćete čuti i kakve nas predstave očekuju u Dvorištu Kapetan-Mišinog zdanja tokom avgusta, u drugom delu sezone letnjeg pozorišta „Teatrijum“. Naš gost je jedan od osnivača „Teatrijuma“, glumac Vladan Gajović.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Čemu nas uči istorija: Kako da ratujemo ili kako da napredujemo? | Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala