- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Objavljena prva mapa izgubljenog kontinenta Zemlje /foto/

CC0 / Unsplash/NASA / Planeta Zemlja
Planeta Zemlja - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2024
Pratite nas
Mislite da poznajete sve kontinente? Ako je tako, šta je sa Zelandijom?
Prethodno nepoznat kontinent uz obale Novog Zelanda otkriven je 2017. godine. Zelandija, poznata kao Te Riu-a-Māui na jeziku Māori, pokriva više od 5 miliona kvadratnih kilometara, čineći je dvostruko većom od potkontinenta Indije.
Zašto, onda, nije otkrivena ranije? Razlog je što je 95 procenata njene površine potopljeno ispod jugozapadnog Pacifika, nestajući mnogo pre nego što su ljudi postojali na Zemlji. Samo veliki planinski lanac (dva ostrva Novog Zelanda) i neka mala okeanska ostrva su vidljivi na površini, piše portal Indi100.
Malo toga se zna o nedavno otkrivenom kontinentu, uglavnom zbog njegove gotovo potpune nepristupačnosti. Međutim, tim geologa iz celog sveta sastavio je novu geološku mapu koja uključuje Zelandiju. Mapa je formirana koristeći kombinaciju uzoraka stena prikupljenih sa mora i geofizičkih metoda mapiranja.
Geolozi su otkrili velike formacije peščara i depozite bazaltnih oblutaka, prateći spoljne granice Zelandije dok su tražili uzorke. Smatra se da su peščari stari oko 95 miliona godina i sadrže starije granitne i vulkanske oblutke, što sugeriše da su, kada je Zelandija bila suvo zemljište, reke koje su tekle sa vulkanskih visokih planina punile tektonske basene.
Veruje se da su visoke planine bile aktivan vulkanski lanac najmanje 30 do 50 miliona godina ranije, ali su verovatno erodirane kada je peščar deponovan. Geolozi veruju da je Zelandija postepeno potopljena pre oko 40 miliona godina, zahvaljujući otkriću bazaltnih oblutaka, koji su povezani sa podvodnim vulkanizmom. Studija "Rekognosciranje osnove geologije i tektonike severne Zelandije" objavljena je u časopisu Tektoniks (2023).
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala