Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić sa ministrom policije Severne Makedonije: Dobra saradnja u svim segmentima

© Sputnik / Lola Đorđević Ivica Dačić sa Pančetom Toškovskim
 Ivica Dačić sa Pančetom Toškovskim - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2024
Pratite nas
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa kolegom iz Severne Makedonije, Pančetom Toškovskim i tom prilikom istakao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uvek imalo dobru saradnju sa MUP-om Severne Makedonije i da očekuje da će se ta saradnja nastaviti istim intenzitetom i u narednom periodu.
Dačić je naveo da je, kada su bili na graničnom prelazu Preševo-Tabanovce osnovna ideja jeste da naprave i da ponovo aktiviraju radnu operativnu grupu koja treba da se bavi pojednostavljivanjem procedura koja postoje na tom prelazu, kako bi imali jednu kontrolu i kako bi sve to trajalo što kraće.
"Kada je reč o graničnoj kontroli, u smislu pregleda dokumenata treba da što više to pojednostavimo kako bismo izašli u susret građanima, jer i kada smo dole bili neki građani su se žalili da dugo traje i da je ta procedura možda previše komplikovana", naveo je ministar.
Prema njegovim rečima, cilj im je da to što više pojednostave, kao i da je to samo jedan od segmenata.
"Imamo čitav niz drugih tema. Prvo, saradnja u borbi protiv kriminala. To znači da naše uprave i policija sarađuju na tom planu, ne samo kad je reč o organizovanom kriminalu, nego i u kriminalu uopšte", kazao je Dačić.
On je dodao da kada je reč o borbi protiv ilegalnih migracija, protiv trgovine ljudima, protiv šverca narkotika, protiv šverca oružja, kao i da je neophodna pomoć međusobna u održavanju stabilnog javnog reda i mira.
"Mi smo se danas razagovarali da nam je u obostranom interesu da od avgusta meseca počnemo sa tom praksom koju do sada nismo imali, a to je da jedan broj naših policajaca bude prisutan za vreme turističke sezone tamo gde ima dosta naših turista, a to je Ohridsko jezero", naveo je on.
Dačić je napomenuo da imamo ovakvu vrstu saradnje i sa Hrvatskom, Crnom Gorom, a da je sa BiH oko toga ispao, kako je rekao, određeni problem politizacije svega toga i poručio da ukoliko je to problem da ne moramo time da se bavimo.
"Danas smo se dogovorili da ćemo to raditi zajedno sa Severnom Makedonijom, to znači da kad god je potrebno, u ovom slučaju sada je reč o letnjim sezonama, reč je o Ohridu, spremni smo da jednim drugima pomažemo", istakao je on.
Takođe, veoma je dobro, kako je rekao, i što smo uspostavili liniju komunikacije kad je reč o vanrednim situacijama a to su vatrogasci i spasioci.
"Nas dvojica smo ovih dana razgovaralii telefon povodom našeg slanja pomoći u gašenju šumskog požara. Poslali smo helikopterske jedinice i sektor za vanredne situacije MUPa- koji je protivpožarnim helikopterom Kamov Ka-32 pomogao da se ugase požari u Severnoj Makedoniji", rekao je on.
Dačić je naveo da su u međuvremenu značajno osposobili Ministarstvo unutrašnjih poslova u smislu nabavke helikoptera.
"Sada imamo dva čiji je kapacitet, kad je reč o vodi koja se nosi za gašenje požara, četiri i pet tone. Mi smo zaista otvoreni da pomognemo svuda gde god ima potrebe i drago mi je da je to ispalo na obostranu korist", kazao je ministar.
Imamo i zajedničku borbu protiv iregularnih migracija i moram da kažem da i Severna Makedonija i Srbija imaju sličan problem, a to je da nama ilegalne migracije prete iz EU.
"Ilegalni migranti dolaze iz Bugarske i Grčke. A, kako mi da se odbranimo od ilegalnih migracija koja dolaze iz EU? Zahvalni smo na pomoći koju EU pruža, ali, molim vas, veličina problema je mnogo teška i velika", poručio je Dačić.
Dačić je naveo da su to problemi sa kojima se svaki dan suočavamo, kao i da zbog toga tražimo da od EU da nam pomogne, kako bismo imali što bolju kontrolu na našim granicama, kao i da pomažemo jedni drugima i kad je reč o ilegalnim migrantima.
Naš interese je regionalna saradnja, saradnja između policija mora da bude bolja nego saradnja kriminalnih grupa.
"Ako kriminalne grupe sarađuju bez problema, policija ne može da se bori protiv njih ako mi ne sarađujemo bolje", istakao je on.
Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije zahvalio je kolegi na gostoprimstvu i naveo da je za njih ključno da mogu u zajedničkoj saradnji da deluju protiv kriminalnih grupa s ciljem da se borimo sa organozovanim kriminalom.
Dodao je da su fokus razgovora bili i poboljšanje saradnje u oblasti graničnih prelaza.
"Za nas je krucijalno da možemo u zajedničkoj saradnji da delujemo protiv kriminalnih grupa, sa ciljem da možemo da se borimo sa organizovanim i transnacionalnim kriminalom. Osim borbe protiv organizovanog kriminala fokus razgovora su bili i poboljšanje saradnje u oblasti graničnih prelaza", izjavio je on.
Naveo je da je ključno u okvirima budućeg reformisanja u okvirima Ministarstva unutrašnjih poslova povezanost sa kontinuiranim obukama i saradnjom između naša dva ministarstva, između centara za obuku koje imamo.
"Sve u cilju da možemo da razmenimo naša iskustva i imamo još profesionalniju policiju", rekao je Toškovski, zahvalivši se još jednom na pomoći koju je Republika Srbija pružila u okviru krizne situacije koju je imala Republika Severna Makedonija.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala