- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Da li se to EU preselila u SAD: Ambasador Marfi preuzeo ulogu arbitra u evrointegracijama BiH

© Sputnik / Marijana KolakovićBilbord "Srpska te zove"
Bilbord Srpska te zove - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2024
Pratite nas
Američki ambasador u BiH Majkl Marfi se bavi poslovima u koji nisu u njegovoj nadležnosti a očigledno je da čovek vodi lični rat protiv Milorada Dodika, što bi bilo smešno da nije nešto što može da se odrazi na odnose Amerike i BiH, odnosno RS, ocenjuje politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomora.
Ambasada Amerike optužila je predsednika Milorada Dodika da je kriv za neuspeh Reformske agende koju je EU postavila pred političkim liderima BiH u okviru priprema za moguće članstvo u EU. Povodom toga oglasio se i Dodik i ironično konstatovao da ili je EU prešla na američki kontinent, ili su SAD postale član EU.

Lični rat Marfija protiv Dodika

Banjalučki politikolog Anđelko Kozomara kaže da je posle ove izjave američkog ambasador Majkla Marfija jasno ne samo Republici Srpskoj, već i celoj BiH da Marfi vodi lični rat protiv Milorada Dodika.
„To je zaista jedinstven slučaj ne samo i diplomatskoj praksi Amerike nego uopšte u svetu. Američki ambasador Marfi se bavi poslovima u BiH koji nisu njegovi. Naravno, on računa na to da njegovi šefovi u Stejt departmentu nemaju pojma šta on radi u nekim svojim privatnim ratovima koje vodi po BiH dakle u državi u koju je došao u diplomatsku misiju,“ kaže Kozomora.
Naš sagovornik dodaje da je Marfi optužio Dodika, jer nije odmah prihvatio svih 100 tačaka koje je EU postavila pred BiH kako bi se započeli pristupni pregovori sa EU.

Srpska je prihvatila reforme EU

„Dodik nije hteo da prihvati sve odjednom jer je tražio da se prethodno donese zakon o sudu BiH čije bi sedište bilo u Banjaluci i da se iz Ustavnog suda izbace strane sudije kojih ima troje i koji uz tri bošnjačka člana uvek mogu, i to i rade, da preglasaju dva člana iz redova Srba i dva iz redova Hrvata. Dakle, to su bili Dodikovi uslovi a što se tiče Reformske agende on ju je prihvatio i članovi Komisije iz RS su glasali za nju. Međutim, Marfi sada optužuje Dodika za nešto što nema direktne već indirektne veze sa Reformskom agendom EU,“ objašnjava Kozomara.
On smatra i da bi privatni rat Marfija protiv Dodika bio smešan kad to, kako kaže, ne bi bilo opasno po odnose Amerike i BiH odnosno Srosje.
„Naravno da ogromna većina Srba u RS zato željno očekuje izbore u Americi u nadi da će pobediti Donald Tramp i da ubuduće Amerika neće slati ovakve ambasadore koji se mešaju u unutrašnja pitanja druge države. Setimo se da je Marfi smislio i da se restoran koji je ćerka Milorada Dodika uzela u zakup u Banjaluci proglasi objektom opasnim po nacionalnu bezbednost SAD. Mislim da to sve govori,“ kaže Kozomara.
On dalje objašnjava da je i sama EU u više navrata savetovala da se izmene odredbe koje se tiču stranih sudija u Ustavnom sudu i uopšte pravosuđu u BiH tako da je veoma neobično što na Dodika nije reagovala EU, već američki ambasador.

Presedan u diplomatiji

Ambasada SAD u BiH oglasila se povodom, kako tvrdi, neuspeha Reformske agende za BiH, optužujući predsednika Republike Srpske Milorada Dodika za njenu blokadu. Iz ove ambasade su rekli da je Plan rasta za Zapadni Balkan jedinstvena ponuda Evropske unije građanima u BiH da koriste neke od prednosti članstva u EU pre samog pristupanja.
Navode i da je EU pred političke lidere stavila Reformsku agendu, a da je, kako kažu, „njeno odobravanje sedmicama blokirao predsednik Republike Srpske, koji je odbio da prihvatiti dve tačke u planu od 100 tačaka, uključujući zahtev da Republika Srpska imenuje sudije u Ustavni sud BiH i poštuje odluke Suda".
Predsednik Srpske Milorad Dodik rekao je da ne vidi nikakvu logiku da se američki ambasador u BiH Majkl Marfi bavi evropskim integracijama BiH i Planom rasta.
Dodao je da ili Marfi nema televizor, ne čita novine i nema pristup internetu, ili je toliko postao opsednut njim da ga vidi i tamo gde ga nema. "Federacija „gori“ zbog blokade koju je učinila SDA, a Marfiju se ja priviđam", konstatovao je Dodik.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2024
REGION
Dodik odgovorio na optužbe ambasade SAD: BiH „gori“ zbog blokade SDA, a Marfiju se ja priviđam
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2024
REGION
Dodik: Unitarne BiH nikada neće biti, uvek će to ostati samo pusti snovi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala