- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni SVO - Sputnik Srbija

UŽIVO DNR: Dve osobe poginule, a osam ranjeno u ukrajinskom napadu

Pratite nas
Ruske snage izvele su seriju napada, između ostalog na aerodrom u Borispolju, na područja gde se nalaze sistemi PVO, kompleks sa vojnom tehnikom u Čerkaskoj oblasti i na Izmail, odakle su bili evakuisani strani oficiri. Ruska vojska uništila je dva bespilotna plovila koja su se kretala u pravcu Krimu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:55 25.07.2024
Tim Vladimira Zelenskog zabrinut je zbog sastanka mađarskog premijera Viktora Orbana i predsednika Rusije Vladimira Putina, kao i zbog mogućnosti dolaska Donalda Trampa na vlast u Sjedinjenim Američkim Državama u novembru, piše portal „Hil“.
U članku se napominje da situaciju za Kijev dodatno komplikuje činjenica da će Trampov potpredsednik, ako Tramp bude ponovo izabran, biti Džejms Dejvid Vens, poznat po svom antagonističkom stavu prema Ukrajini.
„Ovi faktori, zajedno uzeti, signaliziraju promenu geopolitičkog pejzaža, koji bi potencijalno mogli da primoraju Zelenskog da preispita svoju strategiju i intenzivira napore za uspostavljanje bližih veza sa Donaldom Trampom i njegovim štabom“, zaključuje se u tekstu.
21:05 25.07.2024
Državljanin Nemačke koji je u Belorusiji osuđen na smrtnu kaznu rekao je za državnu belorusku televiziju da ga je Služba bezbednosti Ukrajine angažovala za zadatak u Minsku.
On je rekao i da se nada da će ga beloruski predsednik pomilovati.
20:39 25.07.2024
Dve osobe su poginule, a osam je ranjeno u ukrajinskom napadu na DNR, rekao je lider republike Denis Pušilin. Među ranjenima je i dete.
18:36 25.07.2024
Ukrajinska brigada pretrpela je totalni poraz u selu Progres, piše analitičar "Forbsa" Dejvid Eks. Kako je rekao, to je posledica problema u komandi 31. brigade.
"Najviše zabrinjavaju razlozi zbog kojih je došlo do takvog poraza. Brigada se prosto rasula usled problema sa komandom i rukovođenjem", navodi on.
Rusko Ministarstvo odbrane je u sredu saopštilo da su pripadnici grupe "Centar" porazili jedinice četiri ukrajinske brigade kod mesta Progres, Novoselovki, Družba i Artjomovo u DNR. Protivnik je izgubio 395 vojnika.
18:28 25.07.2024
Vazdušna opasnost u Harkovu i Harkovskoj oblasti traje rekordno - više od dva dana, piše ukrajinski portal "Strana".
15:24 25.07.2024
15:10 25.07.2024
Rusku vojsku sa svim naoružanjem i opremom nemoguće je zaustaviti i glavnokomandujući ukrajinske vojske Aleksandar Sirski počinje to da shvata, rekao je britanski ekspert Aleksandar Merkuris na svom blogu na Jutjubu.
"Rusija je značajno ispred Ukrajine po broju dronova. Pored toga, ruski dronovi su znatno efikasniji, a ukrajinskim veliku prepreku predstavlja radioelektronska borba koju vode Rusi. Očigledno je da se ta lavina ne može zaustaviti i Sirski to zna", smatra Merkuris.
15:00 25.07.2024
Italija se protivi slanju zapadnih vojnih instruktora u Ukrajinu i podržava uključivanje Rusije u buduće mirovne pregovore, rekao je ministar spoljnih poslova te zemlje Antonio Tajani.
"Italija nastavlja da se protivi bilo kojoj ideji o slanju instruktora u Ukrajinu. Podrška Kijevu i njegovoj odbrani je isntrument kojim raspolažemo kako bismo doveli Moskvu za pregovarački sto", rekao je Tajani.
12:28 25.07.2024
Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe „Zapad“ iznosili su oko 460 vojnika i dva skladišta municije;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 680 vojnika u zoni odgovornosti Južne grupe;
▪Grupa „Sever“ je gađala položaje tri ukrajinske brigade, odbila 6 kontranapada, dok su Oružane snage Ukrajine izgubile oko 235 vojnika;
▪Grupa "Centar" uništila je još jedan tenk;
▪Grupa Istok je poboljšala situaciju duž linije fronta, Oružane snage Ukrajine su izgubile preko 125 vojnika;
▪Ruske oružane snage uništile su oko pet borbenih vozila Bredli, kao i bazu za bespilotna plovila;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 410 vojnika u zoni odgovornosti grupe Centar.
12:07 25.07.2024
12:06 25.07.2024
Ruska vojska izvela je napad na privremenu bazu stranih plaćenika u Harkovu, snimak napada objavilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Ukupno je uništeno oko 100 militanata - 40 stranih instruktora i oko 60 vojnika 151. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.
11:56 25.07.2024
Rusija je spremna da ostvari svoje ciljeve i kroz pregovore sa Ukrajinom, rekao je novinarima sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov, istakavši da postoje različite opcije sa kim će se pregovori voditi.
„Pored opšteg problema sa legitimitetom Zelenskog, postoji i problem sa zakonskom zabranom bilo kakvih kontakata i pregovora sa ruskom stranom. Te su zabrane još uvek na snazi", objasnio je on.
Ranije je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba u razgovoru sa šefom kineskog MIP-a rekao da je Kijev spreman da pregovara sa ruskom stranom.
08:56 25.07.2024
Danska i Holandija spremne su da isporuče Ukrajini 14 tenkova Leopard 2 do kraja leta, prenosi Rojters.
07:20 25.07.2024
Sistemi PVO su tokom protekle noći uništili i presreli četiri drona iznad Kurske oblasti, tri iznad Belgorodske oblasti i četiri bespilotne letelice iznad Krima i Crnog mora, saopšteno je rusko Ministarstvo odbrane.
07:08 25.07.2024
Ruske snage izvele su seriju napada, između ostalog na aerodrom u Borispolju, na područja gde se nalaze sistemi PVO, kompleks sa vojnom tehnikom u Čerkaskoj oblasti i na Izmail, odakle su bili evakuisani strani oficiri, rekao je Sputnjiku koordinator proruskog pokreta otpor u Nikolajevu Sergej Lebedev.
„U 03.20 rakete su pogodile aerodrom u gradu Borispolju. Prva eksplozija je bila snažna, ali niko nije javio da li je bilo detonacija. naredne eksplozije su se čule na skladištu nafte na aerodromu. U tom pravcu su krenula vozila hitne pomoći", istakao je on.
Prema rečima Lebedeva, mikrookrug Knjažicki i Aeroportovski su blokirani. Prema njegovim informacijama, dan ranije u Borispolj je sleteo Il-76, udari bi mogli da imaju veze sa teretom koji je tamo dopremljen ovom letelicom.
Pored toga, u 03.20 i 03.30, prema podacima pokreta otpor, granatirane su lokacije sistema PVO i sistemima za elektronsko ratovanje, kao i skladišta raketa u Kijevskoj oblasti.
Još jedan napad izveden je u području železničke stanice u gradu Smela u Čerkaskoj oblasti Ukrajine - pogođen je železnički voz sa vojnom tehnikom. U luci Izmail u Odeskoj oblasti, prema rečima Lebedeva, nakon serije eksplozija, helikopterima su evakuisana tri strana oficira u pravcu Rumunije. Takođe, kako je istakao, pogođeno je i predgrađe Harkova, nakon čega je tamo nastala snažna eksplozija sa detonacijom.
Još četiri eksplozije su se čule u predgrađu Žitomira.
07:03 25.07.2024
Ruska vojska uništila je dva bespilotna plovila koja su se kretala u pravcu Krimu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala