- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Knajsl: Evropu čeka porast kriminala i terorizma, posledice će biti gore nego u bivšoj Jugoslaviji

© AFP 2023 / INA FASSBENDEROružje ukrajinskih Oružanih snaga
Oružje ukrajinskih Oružanih snaga  - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2024
Pratite nas
Isporuke zapadnog oružja Ukrajini prete Evropi porastom organizovanog kriminala i terorizma, izjavila je bivša ministarka spoljnih poslova Austrije Karin Knajsl.
„Evropa će morati da se suoči sa posledicama nekontrolisanog tržišta oružja u Istočnoj i Centralnoj Evropi. A ovo iskustvo biće gorče od posledica ratova u bivšoj Jugoslaviji. To će značiti porast organizovanog kriminala i terorizma“, rekla je Knajsl, obraćajući se putem video-linka na zasedanju Saveta bezbednosti UN o isporukama zapadnog oružja Kijevu.
Ona je upozorila da će se oružje i plaćenici sa borbenim iskustvom poslati u Kijev neizbežno vratiti u svoje matične zemlje.
Prema njenim rečima, oni koji u Evropi pozivaju na mir, istovremeno se žigošu kao izdajnici.
„Tenkovi, a ne pregovori – to je put koji bira Evropska unija. EU se zalaže za povećanje protoka oružja u Ukrajinu ili bar za olakšavanje tranzita, kao što to čini neutralna Austrija, za razliku od nekih zemalja-članica NATO-a. Upravo u Turskoj i Kini se sada sprovodi diplomatija“, dodala je bivša austrijska ministarka.
Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešavanje situacije, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i predstavljaju „igranje vatrom“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO direktno učestvuju u sukobu, uključujući ne samo isporučivanjem oružja, već i obučavanjem vojnika u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.
U Kremlju su saopštili da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.
Rusko-ukrajinski pregovori - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija: Ako je Kijev sazreo za pregovore, neka požuri – Putinov predlog je najbolje što će dobiti
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala