- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vide Ruse i gde ih nema: Šta to smeta Zapadu u novoj Vladi Crne Gore

© Sputnik / SputnjikZastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2024
Pratite nas
Na Zapadu i u određenim krugovima Crne Gore rekonstrukcija vlade Crne Gore izazvala je dozu nemira jer oni prosrpske stranke vide kao proruske i smatraju da je na ovaj način ruski uticaj ušao u crnogorsku politiku, što nema veze sa istinom, ocenjuje dr Aleksandar Lukić.
Vlada Crne Gore je na predlog premijera te države Milojka Spajića rekonstruisana čime je ispunjeno obećanje dato na dan formiranja njegove vlade u oktobru prošle godine. U novi Spajićev kabinet ušle su i stranke Andrije Mandića i Milana Kneževića, kao i Bošnjačka stranka, a premijer je poručio da će ovako ojačana Vlada Crne Gore biti „inkluzivna, stabilna i evropska“.

Priviđa im se ruski faktor

Ovo postava se, međutim, nije svidela predsedniku Crne Gore Jakovu Milatović, koji je rekao da je „Crna Gora postala žrtva najprimitivnije političke trgovine i neodgovornosti koju premijer u kontinuitetu demonstrira prema vođenju države". Ni opozicija nije imala reči hvale ali ni Evropska komisija koja je novu vladu upozorila da pazi šta radi.
Dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije kaže da je jasno da sam ulazak prosrpskih stranaka u Vladu Crne Gore nije mogao da ostane bez reakcije onih snaga u Crnoj Gori koje su zadužene da kritikuju bilo kakvo srpsko učešće u crnogorskoj vlasti.
“Ide se dotle da se čak govori da u stvari to nisu prosrpske već proruske stranke i da je zapravo ulaskom ovih stranaka u rekonstruisanu Vladu Crne Gore ostvaren uticaj Rusije na ovu državu. Mislim ipak da sve kritike koje su pristigle na račun nove vlade zapravo nemaju neki suštinski značaj,“ kaže Lukić.
Lukić tu misli i na kritike predsednika Crne Gore koji je bio politički saborac Spajića, ali i na opozicioni DPS Mila Đukanovića uz dodatak iz EU.

Evropa izdala upozorenje

„Priznajem da je pomalo neobičan stav Milatovića po ovoj temi, pa iz tog razloga verujem da je on malo preuveličao svoje negodovanje kako bi bio neka „ravnoteža“ za Zapad i za kritike, bolje reći upozorenja koje dolaze od njih. U isto vreme od opozicije se ovakav stav i očekivao,“ kaže naš sagovornik.
Međutim, kako kaže, formiranja ove vlade je uspeh jer Zapad nije to sprečio.
„Poznato je da Zapad nije toliko zainteresovan za personalna rešenja koliko za politiku koju će ta vlada voditi. Dakle, ako ova vlada i dalje bude vodila antlantističku politiku, onda tu neće biti problema. Tako da kritike koje dolaze sa Zapada vidim kao vid upozorenja da paze šta rade. Dakle, da ne diraju određene stvari a to je „genocid“ u Srebrenici, priznanje Kosova, članstvo u NATO paktu…“ ističe Lukić.
Naš sagovornik objašnjava da su to zapravo stvari koje su za Zapad važne i koje on u ovom trenutku neće dopusti crnogorskoj vladi da dira ili da vrši neke promene kursa.

Jačanje srpskog korpusa

„S druge strane, mislim da je dobro što se srpski faktor uključio u vladu Crne Gore jer će to uticati na očuvanje identiteta pre svega svih koji se izjašnjavaju kao Srbi. Ovim će ipak biti ojačan srpski korpus u Crnoj Gori,“ uveren je Lukić.
Istovremeno, zbog učešća Bošnjaka i predstavnika manjina u ovoj vladi mnogi govore da je to put ka „istorijskom pomirenju".
Inače, dosadašnji Spajićev kabinet imao je karakter manjinske Vlade, uz podršku prosrpskih stranaka iz koalicije predvođene Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, ali one nisu imale ministarska mesta, već su im pripale funkcije predsednika skupštine, ambasadorska i mesta u upravnim odborima.
Sada su dobili i pet članova izvršne vlasti - ministre i potpredsednike vlade, koliko i predstavnici Bošnjačke stranke tako da vlada ima 32 člana umesto dosadašnjih 23, i 27 ministarstava.
Pogledajte i:
Zastave Crne Gore i EU - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2024
REGION
EK posle rekonstrukcije Vlade Crne Gore: Upozoravamo na odluke koje mogu ugroziti put ka EU
Crnogorska zastava na biračkom mestu u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2024
Da li očekujete bolje odnose Beograda i Podgorice posle rekonstrukcije Vlade Crne Gore?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala