- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Nepobedivi raketni sistem „Iskander“ ─ noćna mora za ukrajinsku vojsku

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaRaketni sistem "iskander M" u zoni specijalne vojne operacije
Raketni sistem iskander M u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2024
Pratite nas
Ruski mobilni balistički sistemi 9K720 „Iskander“ postali su prava noćna mora za vojsku kijevskog režima poslednjih meseci, nanoseći precizne i smrtonosne udare po ukrajinskim oklopnim vozilima, komandnim i kontrolnim punktovima, vozovima koji nose vojnu tehniku i logističkim čvorištima.
Neverovatna efikasnost raketnih udara „iskandera“ na ukrajinske vojne ciljeve u velikoj meri je rezultat kapaciteta ovog oružja, smatra penzionisani pukovnik ruske vojske i vojni analitičar Viktor Litovkin.

„‘Iskander’ ima dve vrste raketa. Postoje balističke ili kvazibalističke rakete koje lete balističkom putanjom, ali odstupaju od kursa desno, levo, gore, dole – odnosno manevrišu duž svoje putanje, zbog čega se nazivaju kvazibalističkim. Mogu da se uzdignu visoko u svemir i da udare vertikalno u željenu metu. One ne postižu samo supersoničnu, već i hipersoničnu brzinu u trenutku udara“, objasnio je Litovkin.

„Zatim postoje krstareće rakete koje lete ka meti, takođe supersoničnom brzinom, ali se kreću oko oblasti. Oni lete 6-7-12 metara iznad zemlje, u okviru ovog dometa, krećući se ka meti kao zmija. Obe ove vrste raketa skoro je nemoguće otkriti i presresti“, istakao je stručnjak.
Prema njegovim rečima, rakete „iskander“ su toliko efikasne, jer ih neprijateljski radari jednostavno „ne vide“, a ako radar ne može da „vidi“ raketu, onda je nemoguće da se na nju ispali raketa koja bi je presrela.
Precizni obaveštajni podaci takođe igraju značajnu ulogu u uspešnosti udara „iskandera“, jer je potrebno znati koordinate mete da bi se iscrtala putanja rakete i da se uzmu u obzir vremenski uslovi i drugi faktori koji bi mogli da utiču na putanju leta, objasnio je Litovkin.
Analitičar je takođe ukazao da su i kvazibalistička i krstareća raketa prilično moćne zbog značajne količine bojevih glava koje nose i što pri udaru izazivaju znatnu štetu.
On je, međutim, napomenuo da nema razloga da se rakete „iskander“ upotrebljavaju protiv bilo koje mete.
„Ne možete tek tako da lansirate ‘iskander’, jer je negde primećena neka pešadijska formacija. Zašto biste to uradili? Postoje i druge rakete“, primetio je Litovkin.
„Teška, velika i skupa raketa“ kao što je „iskander“ pogodnija je za uništavanje ciljeva poput vazdušnih baza, rafinerija nafte i lučkih objekata, dok se manji ciljevi mogu zbrisati i raketama tipa „kalibra“, dronovima ili čak artiljerijom, zaključio je on.
Lansiranje rakete iz sistema Iskander tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Oko 50 stranih instruktora poginulo u udaru „iskandera” /video/
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala