Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Završena sednica u Skupštini Srbije, fokus ponovo bio na litijumu, nastavak u četvrtak

© Sputnik / Lola ĐorđevićSkupština Srbije
Skupština Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2024
Pratite nas
Skupština Srbije završila je rad, a raspravu o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničke budućnosti srpskog naroda koja je proglašena 8. juna na Svesrpskom saboru u Beogradu i danas je obeležila rasprava o litijumu.
Na dnevnom redu je ukupno 60 tačaka, a jedna od njih je i Deklaracija koju će, kako su najavili, podržati poslanici vladajuće koalicije, a koju su poslanici opozicije kritikovali nazivajući je "srednjovekovnim rezonom".
Veći deo skupštinskog vremena za raspravu potrošen je u polemikama oko ekspolatacije litijuma.
Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin odgovorio je poslaniku Zdravku Ponošu (SRCE) da nije stvar u tome da li on veruje američkim izvorima, kada kažu da je Ponoš za učlanjenje Srbije u NATO, nego da Ponoš sam kaže da li je to istina ili nije.
„Kažite vi da to nije istina, kažite‚ ne, ne želim da uvedem Srbiju u NATO. Recite to. Kažite otvoreno. Smatram da to što se desilo, smanjivanje vojske sa 72.000 na 27.000, to je slučajno i američki diplomata gospodin Pol je pogrešio“, rekao je Vulin.
Vulin je rekao i da je sadašnja vlast podigla vojsku na nivo na kom bi svaka evropska armija bila ponosna.
Ponoš je prethodno tvrdio da je 2018. godine dok je Vulin bio ministar odbrane prodato 29 tenkova u staro gvožđe i pitao Vulina kako je za vreme njegovog mandata toliko naoružanje prodato, ako je Ponoš „sve to prethodno uništio“.
Šef poslaničke grupe koalicije NADA Miloš Jovanović zahvalio je Ani Brnabić što je održala reč, kada u u pitanju replike, ali je ocenio da replika posle 15 sati nema mnogo smisla tim pre što u sali nije ministar Ivica Dačić kome želi da odgovori.
Dačić je juče u raspravi rekao da što se Deklaracije tiče „nama treba mnogo čvršća i jača Deklaracija o nacionalnim interesima, a u tome se pola vas ovde zaista zalaže za ono što je (Zdravko) Ponoš rekao da se prizna Kosovo, a pola bi htelo i do skoro je imalo u svom programu kao što je DSS, zalaganje za veliku Srbiju“.
Dačić je rekao da je to bilo do skoro, dok nije došao lider Novog DSS Miloš Jovanović.
Jovanović je reko da će sačekati da Ivica Dačić dođe, da mogao da mu kaže šta ima.
Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac je takođe želeo da odgovori Ivici Dačiću.
On je na pitanje Dačića kako je moguće da se u vreme bivše vlasti nije govorilo o opasnostima i rizicima od kopanja litijuma rekao da je u to vreme Rio Tinto dobio dozvolu za istraživanja, a ne za eksploataciju.
Potpredsednica Narodne skupštine i šefice poslaničke grupe SPS Snežana Paunović poručila je poslanicima da je Ivica Dačić došao u skupštinu i da će da im odgovori.
Ponovo se polemisalo o litijumu i projektu "Jadar", a šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov naglasio je da eksploatacije litijuma neće biti, ukoliko ne bude zaštićena životna sredina.
Jovanov je, obraćajući se posle izlaganja poslanika Zeleno-levog fronta Radomira Lazovića, rekao da opozicija kaže da "ova vlast nije u stanju da organizuje eksploataciju litijuma" i da su i sada protiv tog projekta, kao što su bili i protiv drugih velikih projekata.
"Ovi ljudi su bili protiv izgradnje puteva, izgradnje pruga, ovaj čovek se tukao s policijom na nasipima, ovaj čovek je ometao izgradnju mosta u Novom Sadu, oni su protiv izgradnje brzih saobraćajnica i najzad oni su bili žestoko protiv izgradnje hrama Srpske Pravoslavne Crkve u Novom Sadu, zajedno sa ovim lažnim patriotama", rekao je Jovanov.
Šef poslaničke grupe Zeleno-levog fronta Radomir Lazović je rekao da će ta stranka pripremiti svoju deklaraciju o ugroženim interesima građana koja će se, kako je rekao, baviti pre svega socijalno-ekonomskim pravima ljudi, da žive u dostojanstvenom društvu koje im ne truje vazduh, gde voda i zemljište nisu zagađeni.
Pred poslanicima je niz sporazuma o zaduživanju, među kojima je i kredit kod banke Poštanska štedionica u iznosu od 42 milijarde dinara za izgradnju nacionalnog stadiona.
Poslanici bi trebalo da raspravljaju i o kadrovskim rešenjima, odnosno biraće se guverner NBS, za šta je ponovo predložena Jorgovanka Tabaković, zatim predsednik Fiskalnog saveta Srbije, a na tu funkciju je umesto Pavla Petrovića kome je istekao mandat predložen Blagoje Paunović.
Skupština će nastaviti rad sutra u 10.00 časova.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala