- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Nastavak „Džokera“ Toda Filipsa premijerno Venecijanskom filmskom festivalu

© Sputnik / Ekaterina ChesnokovaZlatni lav
Zlatni lav - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2024
Pratite nas
Venecijanski filmski festival, koji će biti održan od 28. avgusta do 7. septembra, najavio je premijere filmova „Džoker 2“ Toda Filipsa, „The Room Neht Door”, prvog filma Pedra Almodovara na engleskom jeziku, biografije operske pevačice Marije Kalas s Anđelinom Džoli u naslovnoj ulozi i mnogih drugih.
Umetnički direktor Venecijanskog festivala Alberto Barbera je istakao na konferenciji za novinare, na kojoj je objavljen spisak učesnika, da se sa „Džokerom 2“ Tod Filips potvrdio kao "jedan od najoriginalnijih reditelja savremenog američkog filma".
Holivudski film „Džoker“ (2019), s Hoakinom Finiksom u naslovnoj ulozi, osvojio je „Zlatnog lava" u Veneciji, a sada se za prestižnu festivalsku nagradu takmiči njegov nastavak „Joker 2: Folie à Deux”, spevačicom Lejdi Gagom u glumačkoj podeli.
U trci za „Zlatnog lava“ je i film "Queer" reditelja Luke Gvadanjina, adaptacija dela Vilijama Barouza, u kojoj Danijel Krejg igra piščevog alter ega, a tu je i prvi film na engleskom španskog reditelja Pedra Almodovara „The Room Neht Door” sa Džulijen Mor i Tildom Svinton u glavnim ulogama.
Kako je najavljeno, na programu Venecijanskog filmskog festivala su i drama „The Brutalist“ Brejdija Korbeta o jevrejskom arhitekti Laslu Totu koji je preživeo Holokaust, a igra ga Ejdrijen Brodi i „The Order“ Džastina Karcela, sa Džadom Louom i Nikolasom Holtom, o beloj suprematističkoj organizaciji iz osamdesetih godina.
Za „Zlatnog lava“ se takmiče i biografski film „Marija“ o operskoj pevačici Mariji Kalas, reditelja Pabla Laraina, s Anđelinom Džoli u naslovnoj ulozi, i erotski triler „Babygirl“ holandske rediteljke Haline Reijn s Nikol Kidman i Antonijom Banderasom u glavnim ulogama.
U Veneciju dolazi i akciona komedija Džona Votsa „Wolfs“, u kojoj igraju Džordž Kluni i Bred Pit.
Kako je najavljeno, Vencijanski festival će otvoriti, van konkurencije, „Beetlejuice Beetlejuice“ reditelja Tima Bartona, nastavak njegove kultne horor komedije iz 1988. godine, a u novom filmu igraju Vinona Rajder, Ketrin O’Hara, Džastin Tero, Monika Beluči i drugi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala