- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Izglasan novi sastav Vlade Crne Gore

© Sputnik / Boban NovovićVlada Crne Gore
Vlada Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2024
Pratite nas
Skupština Crne Gore podržala je na današnjoj sednici rekonstrukciju Vlade, u koju ulaze Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Bošnjačka stranka.
Predloge premijera Milojka Spajića za imenovanje novih članova Vlade podržala su 52 poslanika, jedan je bio protiv, a uzdržanih nije bilo.
Ovo su novi članovi crnogorske vlade:
Aleksa Bečić, potpredsednik Vlade za bezbednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku; Filip Ivanović, potpredsednik Vlade za spoljne i evropske poslove, Budimir Aleksić, potpredsednik Vlade za obrazovanje, nauku i odnose sa verskim zajednicama;Milun Zogović, potpredsednik Vlade za infrastrukturu i regionalni razvoj; Ervin Ibrahimović, potpredsednik Vlade za međunarodne odnose i ministar spoljnih poslova; Saša Mujović predložen je za ministra energetike; Bojan Božović, ministar pravde; Slaven Radunović, za ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine; Simonida Kordić, ministarka turizma; Maja Vukićević, ministarka saobraćaja; Damjan Ćulafić, ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja severa; Dragoslav Šćekić, ministar sporta i mladih; Naida Nišić, ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga, Filip Radulović predložen je za ministra pomorstva, Mirsad Azemović, ministar dijaspore, Damir Gutić, ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije; Admir Šahmanović, ministar rudarstva, nafte i gasa; Ernad Suljević, ministar regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama; Milutin Butorović, ministar bez portfelja., prenosi RTCG.
U Vladi više neće biti dosadašnji potpredsednik Srđan Pavićević, ministri Janko Odović, Andrej Milović i Vladimir Martinović.
Skupština je prihvatila predlog Spajića o razrešenju određenih članova vlade koji prelaze na nove dužnosti, ali i onih ministara koji više neće biti u Vladi.
Glasanju nisu prisustvovali poslanici DPS-a, SD-a, GP URA, HGI i posebnog kluba poslanika.

„Crna Gora bira danas istorijsku izvršnu vlast“

Crnogorski premijer Milojko Spajić poručio je ranije danas poslanicima u parlamentu, koji raspravlja o njegovom predlogu za rekonstrukciju 44.Vlade, da se danas bira istorijska izvršna vlast u Crnoj Gori.
„Ta Vlada je nastala na podlozi onoga što smo dogovorili prilikom popisa. Taj popis je uspešno sproveden i uskoro ćemo imati rezultate. Zbog toga, pozivam opoziciju koja je pomogla pri formiranju jedne ovakve većine, koju Crna Gora nije videla u svojoj istoriji još od komunističkih vremena, imamo jednu većinu koja je testament da će Crna Gora biti stabilna. Crna Gora će se fokusirati na teme koje su od interesa za građane – EU, standard. To su teme koje mire sve naše narode, religijske grupe, identitetske grupe“, rekao je Spajić.
Spajić je kazao da pruža ruku svima i ističe da je Crna Gora danas pomirenija nego ikad i zbog toga je svaka žrtva primerena i nemaju problem sa njom.
„Ova Vlada je garant jedne zrelosti. To je pokazatelj ne samo prema našim građanima koliku ozbiljnost projektuje ova Vlada već je pokazatelj svima vani. Postajemo primer kako u regionu Srbi i Bošnjaci, Srbi i Albanci, Crnogorci i Srbi, mogu zajednički da žive“, rekao je Spajić.
Program Evropa sad 2 je samo početak, jasan je premijer i dodaje da za tri i po godine opozicija će sazreti još dodatno.
„Evropa će pozdraviti odraz pomirenja. Ovako Balkan čitav može da izgleda kao danas Crna Gora. Pomiren, okrenut prema budućnosti, Evropi, boljem standardu, antikorupciji i borbi protiv organizovanog kriminala. Tako može da izgleda Balkan. Mi smo primer za čitavi Balkan i bićemo svetionik za čitav Balkan i na to smo ponosni. Treba da sarađujemo sa svim našim susedima i da sa njima radimo. Taj ekonomski prosperitet koji će se desiti u Crnoj Gori, ideju ekonomskog boljitka, države koja je fer za sve – tu ideju ćemo proširiti na čitav Balkan. Želimo odličnu saradnju sa Hrvatskom, BiH, Srbijom, Turskom, Bugarskom, Grčkom… I sa njima imamo istorijske veze. Ovo je šansa da napravimo sjajne relacije sa svim zemljama iz šireg i bližeg okruženja“, kazao je Spajić.
Ovo je dodaje, šansa za EU i da Evropa može da kaže da smo konačno sazreli i da ne moraju više da nas tutorišu.
„Sazreli su dovoljno, mogu zajednički da rade. I Evropa će to da pozdravi. To je nešto što će da nas približi drugim zemljama u regionu. Približiće nas svim zemljama u regionu. Radujemo se budućim odnosima“, kazao je Spajić u obraćanju poslanicima.

Milatović oštro kritikovao Spajićevu predloženu rekonstrukciju 44. Vlade

Crnogorski predsednik Jakov Milatović oštro je ranije danas kritikovao predloženu rekonstrukciju 44. Vlade, koju je predložio premijer Milojko Spajić, porukom da je Crna Gora „žrtva najprimitivnije političke trgovine“.
„Danas je Crna Gora žrtva najprimitivnije političke trgovine i neodgovornosti koju premijer Milojko Spajić u kontinuitetu demonstrira prema vođenju države“, naveo je Milatović.
On je na društvenoj mreži Iks napisao da „baš kad smo mislili da nas više ništa ne može iznenaditi danas svedočimo još jednoj prevari i vređanju zdravog razuma građana Crne Gore“.
„Nakon [to je građanima postalo jasno da je izneverena ideja promena, nastavlja se devastacija političkog života i demokratskih procesa. Netransparentnost, neprincipijelnost, partitokratija, urušavanje institucija i trgovina državnim interesima svoj vrhunac dostižu izglasavanjem najglomaznije Vlade u istoriji Crne Gore čiji je cilj zaštita pojedinačnih interesa a ne boljitak našeg društva i evropski put države“, napisao je Milatović.
Ne samo da građani, kako kaže, ovim neće dobiti ono što im je obećano poput uvećanja zarada za 25 odsto, meritokratiju, vladavinu prava i drugačije delovanje od onog na koje smo navikli u prošlosti, već će „višestruko platiti sve dok se i poslednji partijski funkcioner ne namiri“.
„Pred svim društvenim akterima u Crnoj Gori je borba za pristojnu i pravednu državu, istinski građansku i evropsku zemlju, u kojoj će uspeh svakog pojedinca zavisiti isključivo od njegovih kompetencija i postignutih rezultata“, zaključio je Milatović.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala