- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Si Đinping: Kina spremna da sa Rusijom radi na razvoju svetske energetike

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Kine Si Đinping
Predsednik Kine Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2024
Pratite nas
Kineske vlasti spremne su da rade sa Rusijom na promovisanju zdravog razvoja globalne energetske industrije, izjavio je kineski predsednik Si Đinping.
„Polazeći od nove istorijske osnove, Kina je spremna da, zajedno sa ruskom stranom, promoviše moćniji, ekološki i zdraviji razvoj globalne energetske industrije“, navodi se u poruci koju je Si Đinping uputio učesnicima VI Rusko-kineskog energetskog poslovnog foruma.
Kako je naveo, Peking je posvećen obostrano korisnoj saradnji u ovom pravcu i pružaće podršku održavanju održivih lanaca snabdevanja.
Si Đinping je podsetio da se ove godine navršava 75 godina od uspostavljanja kinesko-ruskih diplomatskih odnosa.
„Zahvaljujući naporima obeju strana, Kina i Rusija promovišu sveobuhvatno strateško partnerstvo u novoj eri. Energetska saradnja između dve zemlje postaje zrelija, stabilnija i trajnija“, zaključio je kineski lider.
Prema njegovim rečima, takva saradnja „donosi opipljive koristi narodima i Kine i Rusije“.
Na forumu učestvuju vodeće ruske i kineske kompanije, velike banke, predstavnici vlasti i naučne zajednice, uključujući CNPC, „Sinopek“, Državna energetska korporacija Kine, „Gasprom“, „Rosnjeft“, „Rosatom“, „Rushidro“, Ruski državni univerzitet za naftu i gas „Gubkin“ i Kineski inženjerski institut za obnovljive izvore energije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala