- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Strategijom do energetske nezavisnosti | Energija Sputnjika

CC0 / Slika generisana veštačkom inteligencijom / Solarni paneli
Solarni paneli - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2024
Pratite nas
Strategija razvoja energetike Republike Srbije do 2040. godine sa projekcijama do 2050. piše se već tri godine, u vreme kada je ne samo Evropa već ceo svet suočen sa energetskom krizom i poskupljenjem energenata, što sve otežava energetsku tranziciju ka zelenom održivom razvoju.
Baš zbog toga energetska bezbednost – obezbeđivanje dovoljnih količina energije i energenata za funkcionisanje privrede i društva uopšte kljčni je aspekt Strategije. Da bi se to postiglo neophodno je efikasno sprovođenje energetske tranzicije: napuštanje fosilnih goriva, kao osnovnog izvora i prelazak na obnovljive izvore energije (OIE). Sve to zahteva sveobuhvatni preobražaj ekonomije i društva, kako bi se smanjio uticaj energetskog sektora na prirodu i životnu sredinu.
Da bi se postiglo da energetski sektor u najvećoj mogućoj meri bude ugljenično neutralan 2050. godine najveće izmene su predviđene u elektroenergetici, sve sa ulaganjima od oko 17 milijardi evra. Tako će se postići sigurno snabdevanje električnom energijom domaćeg tržišta, kontinuirano smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.
Dr Dejan Ivezić, sagovornik u današnjoj emisiji „Energija Sputnjika“, a koji je vođa tima za izradu ove Strategije, kaže da će se pored izgradnje novih kapaciteta za proizvodnju zelene energije (RHE Bistrica, solarnih i vetroelektrana, ali i RHE Đerdap 3) sačuvati postojeći kapaciteti u termoelektranama na ugalj (neke od njih će biti stavljene u rezervu, po uzoru na nemački model konzerviranja TE, koje su ponovo aktivirane u vreme energetske krize). A da bi se obezbedilo dovoljno električne energije biće neophodna izgradnja bar još jedne termoelektrane koja kao gorivo koristi prirodni gas. Profesor smatra da je dobro što je Srbija uradila diverzifikaciju izvora i pravaca snabdevanja ovim energentom, ali napominje da se ne sme zaboraviti da ni sa jednim dobavljačem Srbija nije imala problema.
Pozdravljajući inicijativu za ukidanje moratorijuma na izgradnju nuklearne elektrane sagovornik „Energije Sputnjika“ kaže da je dobro što je potpisivanjem Memoranduma predstavnika pet ministarstava Vlade Srbije i predstavnika akademskih institucija pokrenut dijalog struke o ovom osetljivom pitanju.
Prema autorima Strategije potrošnja sirove nafte i naftnih derivata će, zbog elektrifikacije putničkog ali i teretnog saobraćaja, kao i izgradnje Beogradskog metroa, biti smanjena. A posebna pažnja ubuduće treba da bude posvećena energetskoj efikasnosti, ne samo modernizacijom proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije već i potrošnje – građana i privrede.
Strategijom do energetske nezavisnosti | Energija Sputnjika

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala