- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Zona SVO - Sputnik Srbija

UŽIVO U ukrajinskom granatiranju DNR poginula jedna osoba; „Iskander“ uništio „hajmars“

Pratite nas
Snage PVO oborile su tokom noći 75 ukrajinskih dronova iznad ruske teritorije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:21 22.07.2024
22:21 22.07.2024
Ukrajinski vojnici gađaju iz haubice cezar - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2024
SVET
Borelj: Prva tranša pomoći Kijevu od zamrznute ruske imovine ─ u avgustu
20:48 22.07.2024
20:11 22.07.2024
Jedna osoba je poginula, a šestoro je ranjeno u ukrajinskom granatiranju DNR, saopštio je lider republike Denis Pušilin.
U granatiranju je oštećeno 11 stambenih zgrada u Donjecku i Gorlovki, dve obrazovne ustanove u Donjecku i gasovod u Gorlovki.
„Do ovog trenutka ukrajinske oružane formacije izvele su više od 20 oružanih napada, a ispaljeno je oko 50 jedinica municije. Korišćena je raketna artiljerija ‘hajmars’, topovska artiljerija kalibra 155 milimetara, uključujući kasetnu municiju, i jurišni dronovi“, precizirao je Pušilin.
16:34 22.07.2024
Slovački ministar spoljnih poslova Juraj Blanar potvrdio je da je ta zemlja zajedno sa Mađarskom apelovala na Evropsku komisiju, jer je Ukrajina prekinula tranzit nafte iz Rusije.
„Mere koje je Ukrajina uvela u vezi sa zaustavljanjem tranzita ruske nafte kompanije ‘Lukoil’, koja se isporučuje u Slovačku i Mađarsku, smatramo kršenjem Sporazuma o pridruživanju zaključenog između Evropske unije i Ukrajine. Zajedno sa mađarskim ministrom spoljnih poslova danas smo u vezi sa tim uputili hitan poziv na delovanje Evropskoj komisiji“, napisao je Blanar na društvenim mrežama.
15:19 22.07.2024
Budimpešta i Bratislava su zatražile konsultacije sa Kijevom uz posredništvo Evropske komisije (EK) zbog toga što je Ukrajina obustavila transport ruske nafte, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u Briselu.
„Razgovarao sam sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine. Prema njegovim rečima, oni nisu zabranili transport nafte, ali to nije istina. EK ima tri dana da ispuni naš zahtev, nakon toga ćemo predmet predati sudu“, prenosi Sijartovu izjavu agencija „Rojters“.
Sijarto je mađarskim novinarima za TV M1 rekao da obustava tranzita nafte iz Rusije u zemlje Evropske unije preko Ukrajine predstavlja kršenje sporazuma Kijeva i EU o udruživanju sa unijom.
„Konkretno, radi se o tački prema kojoj Ukrajina ne može da narušava isporuke energenata u zemlje EU preko njene teritorije“, naglasio je zvaničnik.
Mađarski ministar je dodao da su isporuke nafte kompanije „Lukoil“ obustavljene već nekoliko nedelja.
14:23 22.07.2024
13:33 22.07.2024
Ruska vojska sprečila je rotaciju pripadnika Oružanih snaga Ukrajine ka Volčansku, rekao je za Sputnjik koordinator proruskog poikreta otpor u Nikolajevu Sergej Lebedev.
„Raketnim udarom (na Harkov ) sprečena je rotacija Banderinih trupa prema Volčansku. Prema rečima naših agenata, tehnika, municija i ljudstvo su se baš tada ukrcavali“, rekao je on.
12:33 22.07.2024
Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 620 vojnika i dva oklopna transportera u zoni odgovornosti ruske grupe „Jug“;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 520 vojnika i tenk Leopard u zoni grupe „Zapad“;
▪Ruska PVO oborila je 163 ukrajinska drona;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 335 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Centar“;
▪Grupa Dnjepar je izvela napad na tri ukrajinske brigade, Oružane snage Ukrajine izgubile su preko 115 vojnika;
▪Grupa Istok je poboljšala svoj taktički položaj;
▪Grupa Sever je pogodila četiri neprijateljske brigade, izgubivši oko 270 vojnika.
12:03 22.07.2024
Kremlj očekuje konkretne korake od Ukrajine, ako je Kijev zaista spreman da vodi dijalog o miru, izjavio je sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
"Treba sačekati neke konkretne akcije, ako ih bude bilo“, rekao je Peskov, komentarišući izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji je izjavio da postoji mogućnost pregovora sa Rusijom.
„Ovo je, naravno, bolje od izjava da su isključeni bilo kakvi kontakti sa ruskom stranom i sa šefom ruske države. Naravno, mnogo je bolji razgovor u ovom ili onom tonu o dijalogu od razgovora da nameravaju da se bore do poslednjeg Ukrajinca“, rekao je Peskov.
11:10 22.07.2024
Ruske trupe svakodnevno napreduju u Krasnogorovki, rekao je šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin televiziji "Rusija 24".
„Ako govorimo o Krasnogorivki, to je sledeće relativno veliko naselje posle Avdejevke, čije oslobođenje čekamo. Tamo se borbe i dalje vode, neprijatelj i dalje pruža otpor. Ali, svakodnevno se oslobađaju nove ulice, nove kuće i neprijatelj se potiskuje sa teritorije naselja“, rekao je čelnik regiona.
11:05 22.07.2024
Borbe u Ukrajini će se okončati brže ako Donald Tramp pobedi na američkim predsedničkim izborima, izjavio je gruzijski premijer Irakli Kobahidze.
„Mi, naravno, ne možemo da se mešamo u bilo čije izbore, jedino što se može reći je da će se, ako Tramp pobedi, rat u Ukrajini brže završiti i situacija u regionu će se smiriti, što će opet promenite odnos prema Gruziji. Ako u regionu bude mira, promeniće se i odnos prema Gruziji“, rekao je Kobahidze novinarima.
10:36 22.07.2024
07:21 22.07.2024
Vojska je uspešno odbila napad bespilotnih letelica iznad severnog dela Astrahanske oblasti, napisao je na svom Telegram kanalu gubernator regiona Igor Babuškin.
Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, oboreno je pet dronova.
07:08 22.07.2024
„Dežurni PVO sistemi presreli su i uništili 47 bespilotnih letelica iznad Rostovske, jednu iznad Belgorodske, jednu iznad Voronješke, jednu iznad Smolenske oblasti i osam iznad Krasnodarskog kraja, kao i 17 bespilotnih letelica iznad voda Crnog i Azovskog mora“, navodi se u saopštenju.
Kako je saopštilo Ministarstvo za vanredne situacije Krasnodarske teritorije, infrastruktura rafinerije nafte u Tuapseu je oštećena usled pada fragmenata bespilotnih letelica. Specijalisti su lokalizovali i likvidirali požar. Prema preliminarnim informacijama, povređenih nije bilo.
Kijev gotovo svakodnevno pokušava da bespilotnim letelicama napadne ciljeve u pograničnim i centralnim regionima Rusije. Snage PVO uspešno presreću neprijateljske letelice.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala