- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pariz odbio da izda akreditacije ruskim novinarima; Kremlj: Čekamo reakcije relevantnih organizacija

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaŠtand novinske agencije "Rusija sevodnja" i paviljon agencije i radija "Sputnjik" na IV Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku
Štand novinske agencije Rusija sevodnja i paviljon agencije i radija Sputnjik na IV Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2024
Pratite nas
Petorici ruskih novinara ruske medijske agencije „RIA Novosti Sport“, koja čini međunarodnu medijsku grupu „Rusija sevodnja“, čiji je i Sputnjik deo, Francuska je odbila da izda akreditacije za Olimpijske igre u Parizu.
Zahtevi za akreditacije za petoricu ruskih novinara, prema proceduri, utvrđenoj organizacionom komitetom, predati su još početkom februara. U nedelju, 21. jula, svaki od novinara dobio je pismo od organizacionog komiteta o odbijanju izdavanja akreditacija.
Prema pravilima Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), akreditaciju stranim novinarima za OI izdaje relevantan nacionalni olimpijski komitet. Obzirom da je MOK 2023. godine isključio i lišio Olimpijski komitet Rusije funkcije nacionalnog olimpijskog komiteta, akreditovanje ruskih novinara se odigravalo direktno preko organizacionog komiteta OI 2024 u Parizu.
Organizacioni komitet je naglasio da ne znaju razloge negativnog odgovora koji su dobili od kompetentnog administrativnog organa povodom izdavanja akreditacija ruskim novinarima.
U saopštenju, koje je priloženo uz identična pisma ruskim novinarima navodi se da je odluku o odbijanju doneo takozvani Olimpijski konzulat, formiran od članova Ministarstva unutrašnjih i spoljašnjih poslova Francuske i evropskih zemalja.
„To je jedini nadležan organ, koji odlučuje o zahtevima koji se tiču Olimpijskih i Paraolimpijskih igara“, ističe organizacioni komitet.

Kremlj se negativno odnosi prema odluci Pariza

Portparol Krema Dmitrij Peskov, komentarišući ovu odluku, istakao je da se Kremlj negativno odnosi prema uskraćivanju akreditacija ruskim novinarima i da čeka reakcije organizacija za zaštitu ljudskih prava.
„Naravno, želeli bismo da vidimo reakciju na ovakve odluke relevantnih organizacija za zaštitu ljudskih prava i organizacije koja je zadužena za omogućavanje osnova i pravila slobode medija. Naš stav je krajnje negativan“, rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje kako Kremlj komentariše odluku Francuske.
MOK je dopustio ruskim sportistima da učestvuju na OI, uz poštovanje brojnih kriterijuma. U Parizu oni mogu nastupati u neutralnom statusu, a njihovu usklađenost sa neophodnim kriterijumima procenjivala je posebna komisija MOK. Na igrama će nastupiti 15 ruskih sportista u pet vrsta sportova.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2024
RUSIJA
Zaharova o blokadi za ruske novinare na OI: Poštovanje novinarskih prava za Makrona samo prazna reč
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala