Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Makron posle Šolca: Novi pritisak na Srbiju

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKancelar Nemačke Olaf Šolc, premijer Holandije Mark Rute i predsednik Francuske Emanuel Makron
Kancelar Nemačke Olaf Šolc, premijer Holandije Mark Rute i predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2024
Pratite nas
Posle Olafa Šolca, u Beograd bi trebalo da dođe francuski predsednik Emanuel Makron, što će biti druga važna poseta nekog od bitnijih evropskih zvaničnika u kratkom vremenskom periodu. Srbija ne pristaje da uvede sankcije Rusiji, a posete iz Evropske unije mogu se tumačiti i kao pritisak na njeno rukovodstvo da promeni svoju spoljnu politiku.
Diplomata i bivši ambasador Zoran Milivojević smatra da je, kada se radi o učestalim posetama visokih EU zvaničnika Srbiji po sredi interes ne samo EU već i pojedinačnih zemalja poput Francuske i Nemačke.
Kada je reč o pritisku na Srbiju po pitanju spoljne politike, Milivojević kaže da on traje već neko vreme i da nije ništa novo, a da je naročito izražen u vezi sa Ruskom Federacijom i svrstavanjem Srbije u ravnu sa politikom Zapada.
Poseta Šolca je nešto specifično, jer je tu kombinovan interes i Nemačke i Evropske unije. Ova poseta takođe pokazuje da Nemačka ovde zadržava vodeću poziciju kada je ekonomija u pitanju, a to želi da zadrži i na ovaj način preko priče o litijumu, kao i preko automobilske industrije. Sve je ovo rezultat nemačkog interesa za Srbiju koji postoji od mnogo ranije. Nije Nemačka slučajno vodeći ekonomski partner, rekao je Milivojević za Sputnjik.
© Sputnik / Lola ĐorđevićNemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc   - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2024
Nemački kancelar Olaf Šolc

Nekadašnji saveznici

Između Francuske i Srbije nema istorijskih opterećenja, kao što je to slučaj sa Nemačkom. Naš sagovornik podseća da smo bili saveznici u svim ratovima, isključujući NATO agresiju, te da je, kada je reč o istorijskim srpsko-francuskim odnosima, opšta situacija pozitivna.
Kada je reč o Francuskoj, to je povratak Francuske na tradicionalnu politiku na Balkanu u koju se Francuska vratila sa Makronom. Makron traži nešto u Evropskoj uniji vezano za poziciju Francuske i to mesto je u spoljnoj politici i pronašao vraćanjem na tradicionalnu politiku sa Balkanom. Ovde Srbija ima ključnu ulogu. Tu ulogu je imala ranije u istoriji, a ima je i sad.
© Sputnik / Sergeй GuneevFrancuski predsednik Emanuel Makron
Emanuel Makron  - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2024
Francuski predsednik Emanuel Makron
Milivojević smatra da se ipak ne može izostaviti interes Evropske unije i Zapada u celini, navodeći da ove posete odražavaju taj interes kroz pokušaj nastojanja da Srbiju priklone zapadnoj sferi uticaja i da je preusmere na pozicije koje njihovim interesima odgovaraju. Srbija je ipak, objašnjava on, ključna zemlja na ovim prostorima, koji su od strateškog interesa za Zapad. Položaj Srbije i Balkana, kaže on, naročito je bitan u situaciju koja će uslediti nakon negativnog raspleta vezanog za Ukrajinu.
Ima u ovim posetama i elemenata pritiska koji su postojali do sada. U tom smislu su to neizbežne teme pokušaja da se Srbija prikloni zapadnim interesima i usmeri svoju spoljnu politiku. To u prvom redu važi za odnose sa Ruskom Federacijom i stav prema Ukrajini, ali i za odnose sa Kinom, zaključio je Milivojević.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala