- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vučić: Oko litijuma će se voditi ratovi, neki će biti uspešniji, neki će da zaostaju

CC0 / rawpixel.com / U.S. Department of Energy (Source) / punjenje električnog automobila
punjenje električnog automobila - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će se oko litijuma "voditi ratovi", jer će neke zemlje biti mnogo uspešnije, a neke će da zaostaju.
Na pitanje da li se srpske službe bezbednosti suočavaju sa pretnjama i izazovima, jer kada se pogleda sve što se dešava oko litijuma, može da se zaključi da je to jedan hibridni rat, i da li je moguće, da Srbija ojača službe bezbednosti, Vučić je rekao da je to teško pitanje i da smo mi mali u odnosu na te velike, te da je mnogo bilo i sukoba unutar različitih zapadnih službi.
"Tačno je da su Amerikanci radili zajedno sa Nemcima...Ali komplikovani su odnosi tamo. Neki su mi u Evropi zamerili što samo sa Nemcima, neki što smo sa ovima. Mi objasnimo da je to sa Evropskom unijom. Nije jednostavno. Nije jednostavno ni sa te strane", rekao je Vučić na TV Pink.
Kako je dodao, važno je da se sačuvaju suštinski vitalni interesi i da u našim službama rade vredni, dobri, pouzdani ljudi i kontroobaveštajno i obaveštajno na stranom faktoru i to koliko mogu da učine - to učine.
"Ali je ovo baš mnogo komplikovano. Oko ovoga, kao što sam rekao, vodiće se ratovi. U pravom smislu te reči, mnogo novca je u igri i neke zemlje će postati mnogo uspešnije, neke zemlje će da zaostaju u međuvremenu, tako da biće velika muka", rekao je Vučić.
Vučić je izjavio da je potpisani Memorandum sa EU o kritičnim sirovinama odlična stvar i velika prilika za Srbiju, ali i ceo region.
To je šansa generacije, naglasio je Vučić.
On je istakao da su pojedine zemlje uspele da se uzdignu od najsiromašnijih do najbogatijih zavaljujući tome što su njihovi lideri donosili prave i odgovorne odluke.
"Važno je da se donose odluke u skladu sa interesima zemlje, a ne partijskim i ličnim. Ovo je velika šansa za našu zemlju. Imali smo mnogo propuštenih prilika, nemam problem da kažem", rekao je Vučić.
Napomenuo je da po tome kako su mediji u regionu izveštavali o tome što je Srbija potpisala Memorandum sa EU može da se vidi da je Srbija time uradila odličnu stvar.
"O suštini i o posebnim ekonomskim posledicama nije bilo ni reči. I po tome je bilo dovoljno da shvatite i razumete koliko ih je to zabolelo i koliko im to smeta. U normalnom regionu i normalnom okruženju bili bi zadovoljni jer deo stvari mora da bude autsorsovan i njihove kompanije bi mogle da rade, da zapošljavaju ljude", rekao je Vučić.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala