- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Izvršni direktor Rio Tinta: Tvrdim da će život u dolini Jadra moći neometano da se nastavi

CC BY-SA 4.0 / Vikipedija/DumiMld35 / Srbija - panorama
Srbija - panorama - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2024
Pratite nas
Izvršni direktor kompanije "Rio Tinto" Jakob Štausholm pozdravio je odluku Vlade Srbije o ponovnoj primeni Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta "Jadar" i istakao da ta kompanija može sa sigurnošću da tvrdi da život u dolini Jadra može da se neometano da se nastavi uporedo sa podzemnim rudarenjem i preradom ruda.
On je u intervju za današnju Politiku, odgovarajući na pitanje da li se time najavljuje početak eksploatacije litijuma ili samo da kompanija ostaje i dalje u Srbiji, rekao da pred kompanijom niz koraka koje moraju da ispune.
"Oni uključuju nastavak razvoja projekata u pravnom smislu, dalji rad na izradi studije o proceni uticaja na životnu sredinu, javni uvid, završetak ekonomske procene projekata i dobijanje neophodnih dozvola i odobrenja pre same realizacije projekata. Svi ovi koraci moraju da budu sprovedeni kako bi se dostigli strogi standardi životne sredine u skladu sa propisima Srbije i EU", naveo je on.
On je rekao da će projekat "Jadar" doprineti ekonomskom razvoju zemlje, ali da je ipak preuranjeno govoriti o brzom početku eksploatacije litijuma.
"Pre svega moramo da građanima Srbije nedvosmisleno dokažemo da 'Jadar' može da se razvije i da radi u skladu sa najstrožim standardima zaštite životne sredine", istakao je Štausholm.
Odgovarajući na pitanje da li Rio Tinto ima nameru da ostane u Srbiji, budući da ima mnogo negodovanja u javnosti oko priče sa "Jadrom" i šta ako neke kuće ne budu mogle da se isele, a ta zemlja treba za rudnik i da li će to biti razlog za odustajanje od projekta, on je rekao da veruje da odluka o ponovnoj primeni prostornog plana za projekta "Jadar" pre svega omogućava da se nastave razgovori sa svim zaniteresovanim staranama, kako bi u potpunosti objasnili projekat, planirane mere zaštite životne sredine i potencijalne koristi koje on može doneti.
"Za deo građana Srbije, rudarstvo u Jadru će možda uvek biti kontraverzna tema, ali je važno da se upoznaju sa realnim uticajima i činjeničnim informacijama", naveo je on.
Dodao je da se celokupan otkup zemljišta odvijao na dobrovoljnoj osnovi i u skladu sa najvišim međunarodnim standardima Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i Evropske banke za obnovu i razvoj.
"Ovih standarda pridržavaćemo se i ubuduće, a deo tog procesa podrazumeva i stalni kontakt sa vlasnicima zemljišta. I dalje nas kontaktiraju meštani koji se interesuju za nastavak otkupa zemljišta", dodao je Štausholm.
Prema njegovim rečima, izvesno je da kompanija Rio Tinto treba bolje da komunicira, ali on smatra da je negodovanju zbog ovog projekta prevashodno doprineo veliki broj dezinformacija o projektu "Jadar", koje su tokom proteklih nekoliko godina plasirane u javnost.
"Uvažavajući pravo svakog pojedinca da iznese kritičan stav, verujemo da donedavno nismo bili u prilici da vodimo diskusiju o projektu 'Jadar' koja je zasnovana na činjenicama. Odluka vlade otvara mogućnost da taj dijalog nastavimo. Kada je reč o Strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, ona je izrađena i dostavljena 2019. godine u postupku usvajanja prostornog plana za projekat 'Jadar'. Osim toga, kompanija je nadavno objavila i radne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Odlukom Vlade ponovo stičemo mogućnost da te dokumente upotpunimo i predstavimo u redovnom zakonskom postupku koji podrazumeva javni uvid", naveo je izvršni direktor kompanije.
Odgovarajući na pitanje postoji li idejni projekat za "Jadar" i ako ga nema kako se radi Studija uticaja na životnu sredinu, Štausholm je rekao da kompanija u sklopu interne studije izvodljivosti razvila preliminarna idejna rešenja za sve komponente projekta.
"Tokom prethodne dve godine nastavili smo da radimo na unapređivanju tih rešenja. Sada kada imamo pravo da nastavimo sa terenskim radom u narednom periodu očekujemo da konačna rešenja budu predstavljena javnosti i nadležnim državnim institucijama", rekao je on.
On je istakao da će komapnija i nakon toga nastaviti da razmatra načine da se uticaji dodatno umanje, odnosno da se tehnička rešenja unapređuju u skladu sa nastavkom razvoja novih tehnologija.
Na pitanje da li je tačno će se kopanjem litijuma trajno uništiti kvalitetno poljoprivredno zemljište, zagaditi vazduh toksičnom prašinom i koncentrovanim sumpornim i hlorovodoničnim kiselinama odgovorio je odrično i dodao da rizicima od prerade litijuma može da se upravlja na odgovoran način.
"Zahvaljujući savremenoj tehnoligiji, ti procesi mogu da se odvijaju sa minimalnim uticajem na životnu sredinu. Da bi to bio slučaj potrebno je da se radi po najvišim standardima, uz kvalitetan nadzor, i da kompanija koja upravlja procesima ima dovoljno resusrsa za ulaganje u efikasne mere zaštite", naveo je on.
Prema njegovim rečima, kompanija "Rio Tinto" može da ispuni svaki od tih uslova.
"Primera radi, 'Jadar' bi bio podzemni rudnik, što znači da će sve poljoprivredne površine iznad rudnog tela biti i dalje dostupne za obradu. Projekat takođe ne bi imao uticaj na postojeće i planirane izvore pijaće vode", kaže Štausholm.
Ističe da je proces prerade jadarita osmišljen tako da od samog početka smanji ukupnu količinu otpada i da može sa potpunom sigurnošću da tvrdi da se sa otpadom može upravljati na bezbedan način.
Naveo je da, kada je reč o projektu "Jadar", otpad ne bi bio odbačen u prirodu, već bi se sa njime upravljalo u skladu sa najboljim svetskim praksama.
"Projekat 'Jadar' neće proizvoditi tečni, već čvrsti otpad. Otpad koji je nalik čvrstoj glini bio bi odlagan na deponiju koja bi potom bila regulisana. Praćenje uticaja na životnu sredinu nastavilo bi se i decenijama nakon zatvaranja rudnika o trošku naše kompanije", dodao je on.
Štausholm je rekao da je ovo najbolje istraženi litijumski projekat u Evropi.
"Shvatamo da određeni rizici postoje, ali uvereni smo da se tim rizicima može odgovorno upravljati, tako da ljudi i priroda ostanu zaštićeni", naveo je izvršni direktor Rio Tinta.
On je rekao da nezavisna ekonomska studija pokazuje da bi projekat doprineo ekonomiji sa 1,9 milijardi evra, što je više od tri odsto BDP-a Srbije iz 2021. godine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala