- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Gradonačelnik Barselone: Turisti, a ne poreski obveznici, treba da plate lokalne projekte

CC0 / rawpixel.com / Barselona
Barselona - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2024
Pratite nas
Barselona će povećati cenu turističke takse za putnike koji dolaze prekookeanskim brodovima i borave u gradu manje od 12 sati, izjavio je danas gradonačelnik Žaime Kolboni.
On je naveo da turistička taksa za putnike kruzera trenutno iznosi sedam evra dnevno, ali nije precizirao za koliko će taj iznos biti povećan, sem da će poskupljenje biti znatno.
"U slučaju zaustavljanja i boravka turista manje od 12 časova, javni prostor se upotrebljava bez ikakve koristi za grad, a građani se osećaju okupirano. Želimo da turisti poštuju destinaciju na koju dolaze", rekao je Kolboni za "El pais".
Prema njegovim rečima, turisti, a ne poreski obveznici, treba da plate lokalne projekte poput uvođenja klimatizacije u školama, prenosi Rojters.
On je istakao da je sa tim predlogom saglasna i regionalna vlast Katalonije.
Kolboni je prošlog meseca najavio da će grad zabraniti iznajmljivanje stanova turistima do 2028. godine, sa ciljem da se obuzdaju rastući troškovi stanovanja i učini da Barselona opet bude pogodna za život njenih stanovinika.
U proteklih nekoliko sedmica aktivisti su organizovali više protesta u popularnim turističkim destinacijama širom Španije, uključujući Palma de Majorku, Malagu i Kanarska ostrva, ističući da veliki broj posetilaca dovodi do rasta cena smeštaja, zbog čega meštani ne mogu sebi da priušte da žive u centru grada,.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala