- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Belorusija: Kijev smanjio broj provokacija na granici

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaBeloruski granični prelaz
Beloruski granični prelaz - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2024
Pratite nas
Situacija na granici sa Ukrajinom i dalje je napeta, ali se broj provokacija značajno smanjio, izjavio je načelnik Državnog graničnog komiteta Belorusije Konstantin Molostov.
„Situacija na južnim granicama naše države i dalje je složena i napeta. To je jasno, jer se na teritoriji susedne Ukrajine vode borbe“, rekao je Molostov u intervjuu za televiziju ONT.
Istovremeno, prema njegovim rečima, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je ranije održao „sastanak sa bezbednosnim blokom, na kome su jasno i konkretno precizirani zadaci u ovom trenutku“.
„Što se tiče detaljnije situacije, reći ću da je složena i napeta. Susedna strana ojačava teritoriju minsko-eksplozivnim ogradama. Nastavljaju se izviđačke aktivnosti, uključujući frekvenciju letova bespilotnih letelica. Ali istovremeno su se značajno smanjile provokacije na državnoj granici sa Ukrajinom“, precizirao je Molostov.
On je dodao i da je situacija na zapadnim granicama složena zbog militarizacije pograničnih područja u susednim zemljama Evropske unije.
„To je jačanje vojnog potencijala, vojne moći, razmeštanje velikih i brojnih jedinica i vojnih formacija u blizini državne granice, što mi vidimo i pratimo“, istakao je Molostov.
Načelnik graničnog komiteta doda je i da nema ranije saradnje sa kolegama iz susednih zemalja EU i Ukrajine.
„Ranije smo mogli da se čujemo, komuniciramo, razgovaramo, ali zbog nevoljnosti graničnih zvaničnika susednih zemalja sada ne komuniciramo na ovaj način“, primetio je Molostov.
Istovremeno je napomenuo da su ostali kontakti „za rešavanje aktuelnih, tehničkih pitanja“ koja svakako nastaju na državnoj granici.
„To je pre svega na graničnim prelazima, u vezi sa prolazom ljudi i vozila“, objasnio je Molostov.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2024
RUSIJA
Lukašenko na granici sa Ukrajinom: Kijev povukao svoje snage, nema više napetosti
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala