- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden se povukao iz predizborne trke i podržao Kamalu Haris kao mogućeg kandidata demokrata

© Tanjug / AP Photo/Jacquelyn Martin, FilePredsednik SAD Džozef Bajden
Predsednik SAD Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2024
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da se povlači iz predizborne trke, a potom je podržao aktuelnu potpredsednicu Kamalu Haris kao kandidatkinju demokrata na prerdsedničkim izborima.
Bajden je dodao da će, uprkos povlačenju, ostati predsednik do kraja mandata.

„Bila mi je najveća čast da služim kao vaš predsednik. Iako sam nameravao da se ponovo kandidujem, verujem da je u najboljem interesu moje partije i zemlje da odstupim i fokusiram se na ispunjavanje svojih dužnosti predsednika do kraja svog mandata“, napisao je Bajden u pismu objavljenom na društvenoj mreži Iks.

On je obećao da će dati više detalja o svojoj odluci u obraćanju naciji kasnije ove nedelje.
Bajden se u svojoj objavi zahvalio potpredsednici Kamali Haris što mu je bila izvanredan partner, a potom ju je podržao kao kandidatkinju demokrata na prerdsedničkim izborima, gde bi se suprotstavila republikanskom kandidatu Donaldu Trumpu.
„Moja prva odluka kao stranačkog kandidata 2020. bila je da izaberem Kamalu Haris za svog potpredsednika. I to je bila najbolja odluka koju sam doneo. Danas želim da ponudim punu podršku da Kamala bude kandidat naše stranke ove godine. Demokrate – vreme je da se okupimo i pobedimo Trampa. Uradimo toNJ, napisao je Bajden na Iksu.
Bajden je u svojoj objavi naglasio da danas Amerika ima najjaču ekonomiju na svetu.
„Imali smo istorijska ulaganja u obnovu naše nacije, u snižavanje troškovi lekova koji se izdaju na recept za starije i u širenje pristupačne zdravstvene zaštite rekordnom broju Amerikanaca“, napisao je Bajden.
On je dodao da je obezbeđena vitalna nega za milione veterana izloženih toksičnim supstancama.
„Usvojen prvi zakon o bezbednosti oružja u poslednjih 30 godina. Imenovana je prva afroamerička žena u Vrhovni sud i doneti najznačajniji klimatski zakoni u istorije sveta“, naveo je on.
Američki predsednik je naglasio da „Amerika nikada nije bila bolje pozicionirana da bude lider nego što je danas“.
„Znam da ništa od ovoga ne bi moglo da se uradi bez vas, američkog naroda. Zajedno smo prevazišli pandemiju kakva se događa jednom u veku i najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije. Zaštitili smo i sačuvali našu demokratiju i revitalizovali i ojačali naše saveze širom sveta“, poručio je Bajden.
© AP Photo / Matt KelleyKamala Haris i Džozef Bajden
Kamala Haris i Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2024
Kamala Haris i Džozef Bajden

Kamala Haris: Nameravam da osvojim demokratsku predsedničku nominaciju

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je danas da je počastvovana što je dobila podršku predsednika Džozefa Bajdena i naglasila da namerava da osvoji demokratsku nominaciju za predsednika.
To je prva javna izjava Harisove nakon što je Bajden objavio da se povlači iz kampanje za reizbor i da je podržava kao kandidatkinju demokrata na predsedničkim izborima.
"Počastvovana sam što imam podršku predsednika i moja namera je da osvojim ovu nominaciju", navela je Harisova, saopštio je štab kampanje Bajdena i Harisove.

Predsednik Predstavničkog doma pozvao Bajdena da podnese ostavku na mesto predsednika

Predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa, republikanac Majk Džonson pozvao je Bajdena da podnese ostavku
„Ako Džo Bajden nije sposoban da se kandiduje za predsednika, nije sposoban ni da služi kao predsednik. Mora odmah da podnese ostavku jer 5. novembar ne može doći dovoljno brzo“, naveo je Džonson u saopštenju
Ocenio je da Kamala Haris neće biti ništa bolji kandidat od njega.
„Izgledi stranke sada nisu ništa bolji sa potpredsednicom Kamalom Haris, koja je suvlasnica katastrofalnih neuspeha politike Bajdenove administracije“, poručio je Džonson, preneo je „Gardijan“.
Dodao je da je Haris, kao druga u komandnom lancu, bila saučesnik ne samo u uništavanju američkog suvereniteta, bezbednosti i prosperiteta, već i u najvećem političkom zataškavanju u istoriji SAD.
„Ona je bolje od bilo koga znala za njegovu nesposobnost da služi“, naglasio je Džonson.
On je okarakterisao Demokratsku stranku kao nedemokratsku navodeći da je Bajden svojim odustajanjem poništio glasove više od 14 miliona Amerikanaca koji su ga izabrali za kandidata demokrata za predsednika.

Tramp: Bajden odlazi kao najgori predsednik u istoriji SAD

Kandidat republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama Donald Tramp rekao je nakon povlačenja Bajdena iz kampanje, da Bajden odlazi kao do sada najgori predsednik u istoriji te zemlje.
U telefonskom razgovoru za „Si-En-En“, nekoliko minuta nakon što je Bajden saopštio da se povlači, Tramp je rekao da misli da će potpredsednicu Kamalu Haris lakše pobediti nego što bi pobedio Bajdena, iako još nije poznato da li će ona biti kandidat demokrata za predsednika.
Vice-prezident Kamala Harris vыstupaet v Okružnom sovete Meždunarodnogo soюza hudožnikov i smežnыh professiй, SŠA - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2024
SVET
Američki mediji: Demokrate našle zamenu Bajdenu ako odustane od izbora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala