Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Manastir Svete velikomučenice Nedelje osnovan u Potkaljaji u Prizrenu

© Sputnik / Lola ĐorđevićSveće u crkvi
Sveće u crkvi - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2024
Pratite nas
U Potkaljaji u Prizrenu osnovan je manastir Svete velikomučenice Nedelje, a mitropolit raško-prizrenski Teodosije služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju, upravo na praznik Svete velikomučenice Nedelje.
Mitropolit je posle rezanja slavskog kolača čestitao praznik podsetivši na reči Jevanđelja da se ne može sakriti grad koji na gori stoji.

„Draga braća i sestre, okupili smo se danas, na ovom svetom mestu, da proslavimo Boga koji je divan u svetima svojim. Okupili smo se u ovom hramu koji nepokolebivo stoji na prizrenskoj gori, poznatoj kao Potkaljaja, koji divno isijava blagodat i ljubav Božiju, da proslavimo divnu svetiteljku Hristovu, Svetu Nedelju. Kao što se ne može sakriti grad koji na gori stoji, tako se i ova svetinja nije mogla sakrti, nego je uz pomoć divnih ljudi iz čitavog sveta zasijala još lepše i sjajnije. Za nastojateljicu ove divne svetinje postavili smo monahinju Zlatu, sestru manastira Svetog Velikomučenika Georgija u Brnjaku, kako bi prisluživala kandilo vere i proiznosila molitve Bogu i Svetoj Nedelji, za sav naš verni i stradalni narod“, rekao je mitropolit Teodosije, prenela je Eparhija raško-prizrenska na svom sajtu.

Mitropolit je podsetio i na to da je Božija bolja uvek poslednja i konačna.
„Reči Gospodnje „Ne boj se, malo stado, jer bi volja Oca vašega da vam dade Carstvo“, odnose se upravo na ovo što se dabas zbiva u ovoj svetinji. Iako su neki od inovernih imali druge planove za ovu svetinju,volja Božija je bila da ovo mesto postane ženski manastir i da se ovde okupljamo i slavimo Vaskrsloga Boga. Neka Gospod ukrepi mati Zlatu i dá joj snage i mudrosti na ovom putu, kako bi se u ovoj svetinji sabralo i sestrinstvo, a sve u slavu Božiju i na korist vernog naroda koji je odlučan da ostane u ovom gradu i na našem svetom Kosovu i Metohiji!“, rekao je mitropolit.
Crkva Svete Nedelje nalazi se u delu grada pod imenom Potkaljaja, koji je ranije bio srpska četvrt, a smešten je na padini brda iznad grada, na čijem vrhu se nalaze ostaci Prizrenske tvrđave, takozvane Kaljaje. Crkva je jednobrodna građevina, malih dimenzija, sa osmostranom kupolom, zidana kamenom i opekom, sa malo sačuvanog živopisa u njenoj unutrašnjosti.
U ruševinama hrama sačuvao se jedan izuzetan spomenik srpske srednjovekovne epigrafike — nadgrobni beleg monahinje Marine, čije je kršteno ime bilo Struja. Sačuvan je klesani nadvratnik sa ulaza u pripratu na kome se nalazi Markov ktitorski zapis iz koga se vidi da je crkvu posvetio svojoj majci Jevrosimi.
Prema pronađenom ktitorskom natpisu, starija crkva je bila posvećena Bogorodičinom Vavedenju i zadužbina mladog kralja Marka Mrnjavčevića (1371—1395) podignuta 1370/1371. godine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala