- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Žestok udar Izraela na Jemen: Gori luka na zapadu zemlje, ima žrtava – Huti prete odgovorom /video/

© AFP 2023 / -Eksplozija u Jemenu
Eksplozija u Jemenu - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2024
Pratite nas
Izraelske odbrambene snage izvele su vazdušne napade na objekte Huta u području lučkog grada Hodejde na zapadu Jemenu, saopštila je izraelska vojska. Huti su napad nazvali „agresijom“ i poručili su da će uslediti odgovor.
Najmanje 80 ljudi je ranjeno prilikom izraelskih vazdušnih napada, prenosi SABA, pozivajući se na Ministarstvo zdravlja vlade Huta. Izvori Sputnjika javljaju da su u napadu poginule dve osobe.

„Borbeni avioni Odbrambenih snaga Izraela izveli su napade na vojne objekte Huta u području luke Hodejde u Jemenu kao odgovor na stotine napada na Izrael poslednjih meseci“, navodi se u saopštenju.

Televizija „Al Masira“ navodi je da je u napadu učestvovalo 12 aviona izraelskog vazduhoplovstva. Mediji ističu da je ovo prvi vazdušni napad izraelskih snaga na Hute.
Predstavnik Huta Muhamed Abdesalam saopštio je da je Izrael gađao skladišta nafte i elektranu u Hodejdi, dok portparol Izraelskih odbrambenih snaga navodi da su izraelski lovci gađali „objekte dvostruke namene, uključujući energetsku infrastrukturu“.

Huti: Ovo je agresija – odgovorićemo

Vrhovni politički savet jemenskog pokreta Ansar Alah (Huti) saopštio je da izraelski vazdušni napadi na grad Hodejdu u zapadnom Jemenu neće ostati bez odgovora, prenosi TV „Al Masira“.
„Ova agresija neće ostati bez efikasnog odgovora protivniku“, saopštio je savet pokreta, prenosi televizija „Al Masira“.
Napomenuo je da Huti neće odustati od operacija podrške Gazi.

Netanijahu: Direktan odgovor na napad na Tel Aviv

„Tokom ove operacije pogođeni su ciljevi, udaljeno 1.800 kilometara od naših granica. To će našim neprijateljima dati do znanja da ne postoji mesto do kog ne može dopreti ruka Izraela. Napad je direktan odgovor dronovima prilikom kojeg je poginuo izraelski državljanin i ranjeni drugi civili. Tokom poslednjih osam meseci Huti su ispalili na Izrael stotine balističkih i krstarećih raketa, kao i dronova“, rekao je premijer Izraela Benjamin Netanijahu u obraćanju naciji.
Kako je dodao, napadnutu luku Hodejda Huti su koristili u vojne svrhe „i služio je kao prijemna tačka za smrtonosno oružje koje Hutima isporučuje Iran“.
„Oni su koristili to oružje da napadaju Izrael, napadaju zemlje u regionu i napadaju jedan od najvažnijih međunarodnih pomorskih puteva“, kazao je Netanijahu.

„Ceo Bliski istok može da vidi plamen“

Ceo Bliski istok može da vidi „plamen“ u jemenskoj luci Hodejda koju kontrolišu Huti, i Izrael će to ponoviti bilo gde u slučaju novih napada na njegove građane, izjavio je ministar odbrane te zemlje Joav Galant.
On je tim rečima prokomentarisao operaciju izraelskog Ratnog vazduhoplovstva kao odgovor na jučerašnji napad Huta na Tel Aviv koji je izveden dronovima.
„Vatru koja sada gori u Hodejdi vidi ceo Bliski istok i njen značaj je jasan. Huti su nas napali više od 200 puta. Nakon prvog napada na državljanina Izraela, mi smo napali njih i to ćemo uraditi na bilo kom mestu gde bude potrebno. Krv izraelskih građana ima cenu. Danas to znaju i u Libanu, Gazi, a sada i u Jemenu“, rekao je Galant.
Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da je Izrael zadao „težak udarac terorističkom ogranku Irana“.
„Iran podržava, obučava i finansira terorističku organizaciju Huti koja je deo regionalne strukture terorističkih organizacija koje napadaju Izrael. Nećemo se smiriti i nećemo ćutati. Udarićemo na svakoga ko ugrožava naše građane“, saopštio je Kac.

Mediji: Izraelski i američki vojni predstavnici stupili u kontakt pre napada

Vojni predstavnici Izraela i SAD nekoliko puta su stupali u kontakt pre današnjeg napada na Jemen, piše portal „Aksios“, pozivajući se na anonimni izvor u američkoj Vladi.
Takođe, neimenovani izraelski zvaničnik je potvrdio da su napadi izvedeni u koordinaciji sa SAD i međunarodnom koalicijom, formiranom za suprotstavljanje napadima Huta.
Nešto ranije je drugi izvor saopštio da su SAD i Velika Britanija izvele pet vazdušnih udara na položaje Huta u Hodejdi. Kako je precizirao, usled vazdušnih udara izbio je jak požar u skladištima goriva u luci.
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala