- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Za jedne simbolika, za druge životna priča

© AFP 2023 / ANNE-CHRISTINE POUJOULATDžud Belingem
Džud Belingem - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2024
Pratite nas
Broj na dresu. Nekada znak raspoznavanja i rasporeda na terenu, a danas brend. Odavno je prošlo vreme kada su fudbaleri nosili jedan do 11. Brojevi su u fudbalu danas simbolika, a evo koji šta znači u slučaju vašeg omiljenog igrača.
Fil Foden - 47
Ovaj broj podseća mladog napadača Mančester Sitija na svog dedu Ronija koji je preminuo mlad, u 47. godini. Čak mu je i Aguero svojevremeno nudio svoju desetku, ali je mladi napadač ostao dosledan.
Trent Aleksander-Arnold - 66
Kao u slučaju velikog broja mladih igrača koji debituju za prvi tim, ne gine im krupan broj. Ekonom mu je dao broj 66 uoči jedne utakmice Liga kupa, a Trent se toliko vezao za njega do danas da nijednom nije tražio da ga promeni.
Lion Bejli - 31
Reprezentativac Jamajke je odabrao broj 31 iz divljenja prema Rahimu Sterlingu. Bio je to broj koji je Sterling nosio dok je nastupao za Liverpul i debitovao sa svega 16 godina za prvi tim Crvenih.
Kalidu Kulibali - 26
Senegalac je uzeo broj Džona Terija kada je došao u Čelsi, ali to nije razlog zbog čega ga niosi na leđima. Broj 26 je izabrao jer su i on i njegova supruga rođeni 20.06, pa je odlučio da to bude njegov broj.
Niklas Bendtner - 52
Postoje dva razloga zašto je popularni Lord tokom nastupa za Arsenal prešao sa 26 na 52. Najpre je objasnio da je broj osam s**** (2+6=8). Zato je poželeo svoj srećan broj sedam, ali kako je bio zauzet, izabraio je 52 (5+2=7).
Bruno Fernandes - 8/18
Oba broja koja je nosio u Mančester junajtedu za Bruna imaju izuzetnu vrednost. Osmica je broj koji je nosio pre nego što je morao da ostavi fudbal. Noseći broj 8 Portugalac ispunjava san njegovog oca, dok 18 nosi u znak rođendana supruge.
Hulijan Alvarez - 19
Argentinac je nosio devetku i za nacionalni tim i River Platu, ali je morao da je prepusti Halandu po dolasku u Englesku. Međutim, želeo je devetku na dresu pošto-poto pa je izabrao 19, a to je ujedno i rođendan njegove bake.
Kasemiro - 18
Brazilac je uzeo 18 koju je Bruno ostavio pošto ju je nosio njegov omiljeni fudbaler Mančester junajteda Pol Skols. Broj 18 mu je bio i prvi broj na ležima kada je stigao u drugi tim Reala na početku karijere.
Van de Bek/Klajvert/Feltman - 34
Broj 34 veoma je poseban za bivše fudbalere Ajaksa. Pre nekoliko godina mladi fudbaler ovog kluba Abdelhak Nuri kolabirao je na terenu u prijateljskoj utakmici posle čega mu je mozak trajno oštećen. Iz poštovanja mnogi bivpi saigrači uzimaju njegov broj 34.
Mesut Ozil - 67
U prvoj sezoni po prelasku u Fenerbahče, Ozil je nosio ovaj za mnoge čudni broj. Ipak, 67 je oznaka za tursku provinciju Zunguldak na obali Crnog mora gde su Mesutovi roditelji živeli pre nego što su emigrirali u Nemačku.
Bruno Gimaraeš - 39
U svakom klubu za koji je igrao Brazilac je nosio ovaj broj iz poštovanja prema ocu. Gimaraešov tata je vozač taksija i 39 je broj njegovog vozila koji je Bruna inspirisao da ga nosi na leđima.
Dejan Kuluševski - 44
Šveđanin trenutno nosi 21 u Totenhemu, ali dok je igrao u Italiji za tri različita tima nosio je 44 u čast jednog čoveka. Adnana Januzaja. Toliko je bio oduševljen Belgijancem u jednoj prijateljskoj utakmici da se odlučio za 44.
Fikajo Tomori - 23
Kao svojevremeno Dejvid Bekam, i Tomori je uzeo 23 po uzoru na velikog Majkla Džordana. Takođe, imao je 23 godine kada je napravio transfer karijere i prešao u Milan.
Lionel Mesi - 30
Argentinac je verovatno jedan od najpoznatijih fudbalera koji su nosili desetku, ali zašto je nije uzeo u Pari Sen Žermenu? Jednostavno, nije hteo da je otima od Nejmara, iako mu je bivši saigrač ponudio. Leo je uzeo 30, koji je nosio kad je debitovao za Barsu kao klinac.
Džud Belingem - 22
Birmingem je povukao dres sa brojem 22 posle rekordnog transfera veziste u Dortmund, a za to je postojao dobar razlog. Bivši trener u mlađim kategorijama dao je Belingemu 22 zbog mogućnosti da pokrica sve pozicije na sredini - 4, 8 i 10, a sada on u Real Madridu nosi broj pet, kao legendarni Zinedin Zidan.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala