- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

FSB obelodanila dokumenta o atentatima na Hitlera: Šta je omogućilo da se izvrši "Operacija Valkira"

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSednica nemačkog Generalštaba, uoči operacije "Barbarosa"
Sednica nemačkog Generalštaba, uoči operacije Barbarosa - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2024
Pratite nas
Ruska Federalna služba bezbednosti obelodanila je nove arhivske dokumente u kojima je šef Hitlerovog obezbeđenja i Službe bezbednosti Hans Ratenhuber govorio o najpoznatijem pokušaju atetnata na nacističkog vođu od pre 80 godina - "Operaciji Valkira", ali i drugim slučajevima kojih je bilo i pre tog napada
Među tim dokumentima, u koje je Sputnjik imao uvid, su i fotokopije svedočenja bivšeg agenta spoljne obaveštajne službe Trećeg rajha koji je bio na dužnosti u Iranu, Romana Gamote.
Kako se navodi, 20. jula 1944. godine izvršen je pokušaj atentata na Hitlera u „Vučjoj jazbini“, njegovom štabu u Istočnoj Pruskoj. Pokušaj atentata bio je deo „Operacije Valkira“, tj. zavere koju su skovali visoki oficiri Vermahta optužujući Hitlera da vodi Nemačku ka neizbežnom krahu.
Plan je bio da se ubije Hitler i zbaci nacistička vlast, ali u eksploziji bombe u štabu tokom sastanka sa vojnim vrhom Hitler je samo ranjen. Zavera je razotkrivena, najveći broj učesnika ubijen a njihove porodice bile progonjene.
Ratenhuber je naveo da je Hitler tada doživeo šok zbog čega su počele da mu drhte ruke a ta pojava se samo pogoršavala kako je proticalo vreme.
Prema Ratenhuberovim rečima, atentat je bio moguće izvesti jer je bila na snazi zabrana pretresa vojnih lica koja su posećivala Hitlera u tom štabu.
„Posle toga svi oficiri koji su dolazili su pretresani i oduzimano im je oružje, a pregledane su im i lične stvari“, dodao je Ratenhuber.
On navod ii da je krajem juna, početkom jula iste godine postojala namera da se Hitler likvidira na prezentaciji oružja nemačke pešadije.
Naime, Hitleru je na putu u blizini Salcburga trebalo da bude prikazana nova uniforma za pešadiju, novi tenkovi a zaverenici su nameravali da bombu postave u opremu nekog od pešadinaca ali se na kraju od toga odustalo.
Gledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala