- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vučić: Ovo sa litijumom velika prekretnica - ništa nismo tajili, postoje tri ključne stvari /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan na ono što je danas započeto u Srbiji, da to znači veliku prekretnicu i promenu, kao i da se sve radi transparentno i da se ništa neće kriti od ljudi.
On je nakon potpisivanja memoranduma o razumevanju o održivim sirovinama i pisma o namerama u Palti Srbija rekao da zna koje smo sve poteškoće imali i pre potpisivanja ugovora, a da je danas reč samo o memorandumu i pismu o namerama.

"Ništa nismo tajili, radimo transparentno i ponosan sam na to. Ponosim se projektom. Dug je put do otvaranja rudnika i ni u jednom delu postupka nećemo tajiti ništa od naših ljudi. Danas ste videli ljude koji su potpisivali memorandume, to je krem de la krem privredne industrije. Kada vidite najvažnije ljude u kompanijama jasno vam je da ste sve iz Evrope doveli u Srbiju", rekao je Vučić.

Istakao je da ga današnji dan ispunjava nadom za našu zemlju.
"To za nas predstavlja prekretnicu i veliku promenu, kvantni skok u budućnost", rekao je on.
On je izdvojio tri važne stvari u realizaciji na kojima Srbija insistira, od kojih je prva puna zaštita životne sredine.

"Borićemo se za životnu sredinu i zdravlje naših ljudi. Sve eksperte iz Nemačke i EU ćemo imati na raspolaganju koji znaju kako se to radi. Bez pune zaštite neće biti projekta, a biće ga jer dovodimo najbolje iz Evrope i sveta da nam to obezbede", rekao je Vučić.

Kao drugu stvar on je izdvojio ekonomski procvat Srbije, pri čemu je pojasnio da misli ne samo na rudu već i na sve ove fabrike, koje su, istakao je, milijarde ulaganja u našu zemlju.
"Zaposliće direktno i indirektno desetine hiljada ljudi. Nama su plate u Mačvi i Podrinju mnogo niže nego u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Beogradu. Ovo će biti prilika da se te stvari promene. Ali ovo će biti prilika za razvoj cele Srbije. I ono na čemu smo insistirali. I hvala kancelaru Šolcu što je rekao da će Nemačka vlada da pomaže na tome, a imamo tu vrstu obećanja od početka od Evropske komisije i uveren sam da ćemo danas čuti potvrdu tih reči, da radimo na celokupnom lancu, a kada se ovde budu proizvodile baterije, onda sam sasvim siguran da osim već jednog proizvođača električnog automobila možemo da imamo još proizvođača električnog automobila", rekao je Vučić.
Istovremeno on je zamolio Evropu da pomogne za fabriku katoda kao i za fabriku litijuma.
"Mi imamo i prvog srpskog proizvođača litijumske baterije. Mi ćemo kao država pomoći u ulaganje u to, ali to molimo i vas da nam pomognete. Ja sam o tome razgovarao sa Marašom (Šefčovičem) mnogo puta i verujem da će biti više evropskih kompanija zainteresovanih za to. Za sada postoje dve evropske kompanije za proizvodnju", rekao je Vučić.
Kao treću važnu stvar on je izdvojio podršku javnosti, naglasivši da zna da u početku neće biti šire podrške javnosti, kao što je izostala za sve velike projekte, naveo i da veruje da će ljudi sve više stajati uz svoju vladu i zemlju kada vide sa kolikom posvećenošću radimo.
"Kada budu videli sa koliko posvećenosti, sa koliko marljivosti smo pristupili i ko su nam partneri. Mi ćemo njih da molimo i od njih da tražimo sve ovo što sam sada javno rekao da bude do najvišeg stepena poštovano. I siguran sam da će to da urade jer znam sa kim smo razgovarali, znam sa kim smo dogovarali, znam sa kim imamo memorandum o razumevanju i pismo o namarama koje danas potpisujemo. A naše je da budemo pouzdan partner Evropi, pouzdan partner Nemačkoj, da ponovim celoj Evropskoj Uniji, pouzdan partner u snabdevanju i celom svetu, u tom lancu koji je neophodan, a da bismo mogli da se borimo i za čistiji vazduh", zaključio je Vučić.

Šolc: Projekat Jadar dobar za Srbiju – odluka u pravom trenutku

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je projekat "Jadar" dobar za Srbiju i za ekonomsku perspektivu razvoja, ne samo za Srbiju već i za ceo region, isičući da će se poštovati najviši standardi kada je reč o zaštiti životne sredine.
Šolc je izrazio zadovoljstvo što je danas u Beogradu potpisan važan sporazum između Evropske komisije i Srbije koji će, kako je rekao, jačati saradnju u snabdevanju sirovinama.
"Evropska komisija i Srbija su upravo potpisali važan sporazum koji će jačati našu saradnju u snabdevanju sirovinama. Drugi su takođe sklopili sporazum koji se bavi ovim razvojem - kompanije koje će biti uključene u to, kao i finansijske institucije", rekao je Šolc.
© Sputnik / Lola ĐorđevićOlaf Šolc
Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2024
Olaf Šolc
On je naveo da je reč o važnom evropskom projektu, navodeći da je neophodno da Evropa ostane suverena u svetu koji se menja i ne bude zavisna od drugih, zbog čega treba da se otkriju novi izvori sirovina.
"Moramo imati rezilijentnu strukturu u lancima snabdevanja i moramo otkriti nove izvore sirovina širom sveta, ali pre svega one u našim zemljama, u zemljama gde je sudbina i sreća omogućila da ih zemlje imaju. Drago mi je što je doneta odluka. Priznajem, ova odluka traži hrabrost, ali je doneta u pravom trenutku", rekao je Šolc.
Prema njegovim rečima, pravi se važan korak kopanjem litijuma koji će, kako kaže, povećati rezilijentnost o kojoj je govorio.
"Potrebna nam je klimatski neutralno proizvedena električna energija, ali pre svega su nam potrebne baterije i dobar je napredak da je to sada omogućeno. Želim izričito da kažem da je projekat Jadar pre svega dobar za Srbiju. Nosi dobre ekonomske perspektive razvoja za ceo region", rekao je Šolc.
On je istakao da će se poštovati dva principa, a to je da će se poštovati najviši standardi kada je reč o zaštiti životne sredine, a Nemačka će se svojim iskustvo u rudarstvu podržavati i pomagati da se sve desi kao što je i najavljeno.

Šefčovič: Sporazumi će otvoriti vrata najvećim stranim investicijama u istoriji Srbije

Potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič izjavio je da će sporazumi koji su danas potpisani dodatno istaći partnerstvo između EU i Srbije i istakao da će oni otvoriti vrata najvećim stranim direktnim investicijama u istoriji Srbije.
"Govorimo o istorijskom danu za Srbiju, kao i za Evropu", rekao je Šefčovič.
Istakao je da je potpisivanjem Memoranduma i Srbija i EU već dokazuju da već žive u eri čiste tehnologije.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPotpisivanje memoranduma EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama
Potpisivanje memoranduma EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2024
Potpisivanje memoranduma EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama
On je čestitao predsedniku Vučiću i Srbiji na, kako je rekao, inicijativi koju predvode po pitanju sirovina, baterija i električnih vozila, a zahvalio je i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu na podršci u toj oblasti i podsetio na veliki broj evropskih kompanija koje su učestvovale u potpisivanju sporazuma danas.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala