- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vučić: Povećanje penzija za najmanje 10 odsto, značajno uvećanje plata prosvetarima

© Sputnik / SputnjikDinari
Dinari - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2024
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić najavio je večeras da će penzije biti povećane za najmanje 10 odsto i da će minimalna zarada biti značajno povećana, a da će plate u javnom sektoru biti povećane različito, ali da bi značajno povećanje primanja trebalo da bude u prosvetnom sektoru.
"Penzije moraju da idu najmanje 10 odsto na gore i to je sad moje obećanje, videćemo tačno koliko, ali najmanje 10 odsto u sledećem budžetu. Sad da li ćemo moći da imamo povećanje mesec dana ranije i da ide od novembra ili decembra ili od januara, videćemo. Ali u naredna dva meseca moramo tu odluku da donesemo", rekao je Vučić.
Kaže da će će biti svakako svakako značajnog povećanja minimalne zarade.
"Što se plata tiče, verujem da ćemo ići ne na linearno povećanje u javnom sektoru, već će biti različite grupe, a mislim da, bez obzira na to što po broju radnih sati oni ne mogu da se porede sa drugim ljudima, mislim da moramo da idemo na značajno povećanje primanja u prosvetnom sektoru i to će biti naša ideja", rekao je Vučić.
Predsednik je rekao da Srbija najbolje ocene MMF-a u regionu i da to moramo da zadržimo.
"Što znači da ne smemo da se igramo, da ne smemo da rizikujemo. Mrzim kockanje, mrzim nepotrebne rizike. I ovo što radimo, radimo na sasvim sigurno", rekao je Vučić.
Kazao je da su penzije dosta povećane u prethodne dve godine, više od 50 odsto.

O Memorandumu sa EU: Za nas su prva sledeća dva koraka važna

Predsednik je ocenio da je danas, kada je potpisan Memorandum o razumevanju o održivim sirovinama i pismo o namerama, bio veliki dan za Srbiju i ukazao da je i nemački kancelar Olaf Šolc rekao da im je cilj da se napravi ceo lanac proizvodnje.
"Za nas su prva sledeća dva koraka važna, a to je fabrika katodnih aktivnih materija, što Kina drži 73 odsto svetskih fabrika, 16 odsto Japan, 9 odsto Koreja i 2 odsto Evropa. U Evropi su samo nemački, to je BASF... Nadam se da možemo da pomognemo našima u Subotici oko LFP baterija", rekao je Vučić.
On je istakao da to menja sve i da se radi o ogromnom novcu.
"Ako dobijemo preradu i proizvodnju katoda i baterija, dakle, to je nama četiri odsto vrednosti BDP-a realizovanog tokom 2023. godine. To nisu normalni brojevi. Zamislite jednu Nemačku, koja danas ima 0,1 ili 0,2 stopu rasta, a vama samo ovo doprinese sa 3,97. Samo to, plus sve drugo", rekao je Vučić.
Komentarišući današnji događaj, kaže da se naslušao raznih gluposti od onih koji su za nezavisno Kosovo i rezoluciju o Srebrenici.
"Beograd na vodi je bilo jedno od obećanja. Važan u ekonomskom smislu, važan za privlačenje ljudi. Sve više turista dolazi, sve više investitora dolazi kada to vidi. Ali ovo je dubinski, mnogo, mnogo još značajniji projekat. Ovo suštinski i dubinski menja Srbiju", rekao je Vučić i dodao da to nije pitanje rude već promene naše svesti.
Kaže i da će biti čudesno za Loznicu i da "neće znati na šta da potroše pare".
"Sve to na jednu stranu, ali će tu biti indirektno, a kasnije i direktno kroz sve ove druge fabrike zaposleno još 20.000 ljudi. Kažu naši protivnici, nema dokaza da će da bude ceo lanac. Pa nema. Mi nismo ni počeli da kopamo bilo šta. Nećemo još četiri godine", rekao je Vučić.

Sledeće nedelje počinje proizvodnja e-vozila u Kragujevcu

Predsednik Srbije rekao je i da će sledeće nedelje u Kragujevcu biti organizovan veliki događaj povodom početka prozvodnje električnih vozila Stelantisa, kao i da će za dva meseca početi serijska proizvodnja, što će se pozitivno odraziti na naš BDP u poslednjem kvartalu ove godine.
Vučić je dodao da će najpre početi probna, a za dva meseca i serijska proizvodnja električnih automobila u toj fabrici.
"Možete da zamislite kako će se to odraziti na naš poslednji kvartal, koji je daleko bitniji za BDP - kada nam dođe električni automobil koji proizvodimo ovde i koji ćemo da izvozimo", rekao je Vučić.
Kako je istakao, ponedeljak je veliki dan za nas i zahvalio ljudima u Šumadiji koji su imali poverenje u vladu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala