- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vlasti Bugarske „ne žele da daju novac Putinu“ – zato danas nemaju čime da gase požare

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaHelikopter Mi-8 gasi požar u Krasnojarskom kraju
Helikopter Mi-8 gasi požar u Krasnojarskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2024
Pratite nas
Parola evroatlantista „ne damo Putinu naš novac” dovela je do toga da Bugarska ostane bez helikoptera koji bi pomogli u gašenju prirodnih požara, izjavio je bivši bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov.
On je oštro kritikovao vlasti Bugarske jer su odbile da kupe rezervne delove iz Rusije, koji su neophodni za helikoptere Mi-17. Sada se sa požarima koji su zahvatili zemlju bore jedan Mi-17 i jedan „kugar“.

„Postavlja se pitanje zašto ne lete bugarski helikopteri, s obzirom da su 2021. godine svi helikopteri bili popravljeni. Odgovor je vrlo jednostavan: nakon početka rata u Ukrajini, evroatlantisti koji se vode sloganom 'ne damo novac Putinu' više ne kupuju rezervne delove i ne popravljaju bugarsku vojnu tehniku kako treba. Dakle, ostali helikopteri Mi-17 ne lete, iako se preduzeće TEREM-Letec nalazi u Bugarskoj, odnosno u Sofiji, gde su ih uvek popravljali“, rekao je on.

Karakačanov je podsetio na reči bivšeg bugarskog premijera Nikolaja Denkova, koji je u februaru rekao da „nije bitno da li će bugarska privreda stradati od sankcija, glavno je da one utiču na Rusku Federaciju“.
Po njegovim rečima, aktuelni političari u zemlji „nisu zainteresovani da spasu državu”, zanima ih samo da spasu svoje „mutne šeme” i da ostanu na vlasti.
„Sada bi fraza bivšeg premijera Denkova zvučala ovako: bolje neka Bugarska gori, ali neka Putin izgubi, nećemo mu dati novac, nećemo investirati u rusku ekonomiju. Ali iz nekog razloga vlasti nisu ulagale u borbu protiv požara u Bugarskoj. Važnije im je da se ulaguju američkoj ambasadi, Vašingtonu i Briselu, pa da ih potapšu po leđima što su dali Ukrajini poslednji komad gvožđa iz bugarske vojske“, ogorčen je bivši ministar.
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala