- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Paljba iz raketnog sistema tornado G u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO London dozvoljava Kijevu da gađa mete u Rusiji njihovim oružjem; Na udaru Belgorodska oblast

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 877. dan. Ruska PVO uspešno odbija napade ukrajinske vojske dronovima iznad pograničnih oblasti Rusije. Borbe se nastavljaju na više delova fronta, a ukrajinske snage trpe ogromne gubitke u ljudstvu i tehnici. Ruske snage oslobodile mesto Jurjevka u DNR.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:49 19.07.2024
Granatirana Belgorodska oblast, ranjene tri osobe.
22:35 19.07.2024
22:09 19.07.2024
Britanski ministar odbrane Džon Hili izjavio je da nije isključena mogućnost upotrebe oružja koje Velika Britanija isporučuje Kijevu za gađanje ciljeva na ruskoj teritoriji, ali Ukrajinci će morati sami da izvode napade.
„Mi isporučujemo oružje Ukrajini za zaštitu njene suverene teritorije. To ne isključuje mogućnost da oni izvode napade na ciljeve u Rusiji, ali to treba da rade sami Ukrajinci u okviru parametara i granica međunarodnog humanitarnog prava“, rekao je Hili za „Bi-Bi-Si Radio 4“.
21:24 19.07.2024
19:45 19.07.2024
Nepoznata osoba pucala je u Lavovu na bivšu poslanicu Vrhovne rade Ukrajine Irinu Farion, poznatu po antiruskim izjavama. Njeno stanje se ocenjuje kao teško, piše list „Strana“.
Policija Lavova je saopštila da je organizovala akciju hapšenja napadača.
Prema navodima novinarke televizije „Espreso“ Marte Olijarnik, Farion je upucana u slepoočnicu, a sve se odigralo u Masarikovoj ulici u Lavovu. Napadač je koristio oružje bez prigušivača.
Izvor iz Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da je Farion „na ivici života i smrti“, piše „Strana“.
Farion (60) je bila član Vrhovne rade od 2012-2014, a najpoznatiji je po rusofobičnim stavovima. Više puta je govorila protiv upotrebe ruskog jezika u Ukrajini. Takođe, ranije je u intervjuu za kanal „PAI“ izjavila da je ponosna što njeni unuci mrze Ruse i ljude koji govore ruski jezik.
Ranije je Služba bezbednosti Ukrajine pokrenula protiv nje krivični postupak zbog uvredljivih izjava na račun ukrajinskih vojnika koji govore ruski. Zbog toga je otpuštena sa Lavovskog politehničkog univerziteta. Kasnije je Irini Farion vraćeno zvanje profesora na katedri za ukrajinski jezik.
19:30 19.07.2024
19:29 19.07.2024
Služba bezbednosti Ukrajine privela je gradonačelnika grada Belgorod-Dnjestrovskog u Odeskoj oblasti Vitalija Graždana, javlja ukrajinski TV kanal TSN.
Kako je precizirano, vrše se pretresi u zgradi gradskog veća, a razlozi privođenja nisu saopšteni.
19:26 19.07.2024
Ukrajinske snage granatirale su četiri naseljena mesta u Belgorodskoj oblasti, ranjena je jedna žena, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
18:16 19.07.2024
Šef regionalne vojne administracije Nikolajeva Vitalij Kim saopštio je da se Nikolajevska oblast našla na meti udara, te da su odjeknule dve eksplozije u regionu.
16:47 19.07.2024
Poljska neće isporučiti Ukrajini svoje lovce F-16, javlja agencija PAP, pozivajući se na izvor blizak republičkom Ministarstvu nacionalne odbrane.
16:16 19.07.2024
Služba bezbednosti Ukrajine pokrenula je krivični postupak protiv ministra saobraćaja DNR Vladimira Tužilina, koji se tereti za zadiranje u teritorijalni integritet Ukrajine.
16:14 19.07.2024
Ukrajinske snage granatirale su centar Kremene u LNR kasetnom municijom i tom prilikom je ranjeno šestoro ljudi, saopštio je gradonačelnik Vjačeslav Tretjakov na Telegramu.
Troje ranjenih nalazi se na intenzivnoj nezi, dok je četvoro hospitalizovano na hirurškom odeljenju bolnice.
Na meti granatiranja našle su se zgrade gradske administracije, prodavnice i stambene zgrade.
15:10 19.07.2024
Vladimir Zelenski saopštio je da će poljska Vlada omogućiti Kijevu da brže dobije lovce F-16.
„Juče sam se sastao sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom... A danas imamo pozitivnu odluku poljske vlade o jednom konkretnom pitanju, koja će Ukrajini omogućiti da ranije dobije lovce F-16“, napisao je on.
15:06 19.07.2024
Ukrajina i Velika Britanija potpisale su sporazum o zajmu dve milijarde funti sterlinga (2,6 milijardi dolara) za kupovinu oružja za Oružane snage Ukrajine, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.
14:59 19.07.2024
Ukrajinska komanda povlači glavne snage iz pograničnih područja Harkovske oblasti, rekao je za Sputnjik stanovnik dela regiona koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga.
„Oružane snage Ukrajine u harkovskom pravcu evakuišu glavne snage iz pograničnih područja u pravcu sela Grohovatka. Kontakt liniju prvi su napustili pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine“, rekao je naš sagovornik.
13:58 19.07.2024
Najvažnije iz novog nedeljnog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
Ruske snage oslobodile su naselje Jurjevka u DNR;
Ukrajinske snage su tokom prethodne nedelje ukupno izgubile gotovo 13.075 pripadnika;
PVO sredstva oborila su tri ukrajinska aviona MiG-29 i 305 dronova;
Od početka PVO Kijev je izgubio 630 aviona;
Uništeno je 10 ukrajinskih bespilotnih čamaca;
Tokom nedelje predalo se 19 ukrajinskih vojnika;
Ruske snage izvele su 11 grupnih napada na ukrajinske vojne objekte. Uništene su lokacije ukrajinskih snaga, ešaloni sa vojnom tehnikom, skladišta municije, uključujući one koju su dostavile zapadne zemlje;
Grupa snaga „Istok“ oslobodila je naselje Urožajno i odbila 5 kontranapada ukrajinske vojske;
Grupa snaga „Zapad“tokom nedelje uništila je devet ukrajinskih brigada;
Oružane snage Ukrajine izgubile su 11 oklopnih vozila, uključujući „bredli“ i „makspro“ u zoni odgovornosti grupe snaga „Centar“,
Grupa snaga „Jug“ uništila je 10 stanica za elektronsko ratovanje i 24 terenska skladišta municije ukrajinske vojske.
13:57 19.07.2024
Ruske snage oslobodile su naselje Jurjevka u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
13:06 19.07.2024
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski učestvovao je na sednici Vlade Velike Britanije, objavio je list „Gardijan“.
„Britanski premijer Kir Starmer je izjavio da je poseta Vladimira Zelenskog Dauning stritu postala ‘pravi istorijski događaj’“, navodi list.
Tokom sednice Starmer je poručio da će London udvostručiti podršku Ukrajini i ubrzati slanje Kijevu „pomoći od vitalnog značaja“, kao i da namerava da uskoro poseti Ukrajinu.
Poslednji strani lider koji je govorio pred britanskom Vladom bio je američki predsednik Bil Klinton 1997. godine.
09:27 19.07.2024
Ukrajinske snage napale su dronom oblast oko manastira u Kurskoj oblasti, jedna osoba je poginula.
09:17 19.07.2024
Ukrajina ne može da povrati izgubljene teritorije, priznao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u intervjuu Bi-bi-Si-ju.
„Ovo ne znači da sve teritorije treba povratiti silom. Smatram da snaga diplomatije može da pomogne“, rekao je on.
Zelenski je pored toga optužio republikanskog kandidata za potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država Džeja Di Vensa da ne razume dešavanja u Ukrajini.
„Moguće je da on stvarno ne shvata šta se dešava u Ukrajini, zbog toga moramo da sarađujemo sa SAD“, naglasio je ukrajinski lider.
Prema njegovim rečima, ako bivši američki predsednik Donald Tramp i Vens dođu na vlast, sa njima će biti teško sarađivati.
Zelenski je ovim rečima prokomentarisao Vensovu izjavu tokom intervjua 2022. godine da ne mari za sudbinu Ukrajine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala