- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Lavovu ubijena bivša poslanica ukrajinske Rade

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaAvtomobili эkstrennыh služb na meste proisšestviя, gde proizošla ataka bespilotnika na Komsomolьskom prospekte v Moskve
Avtomobili эkstrennыh služb na meste proisšestviя, gde proizošla ataka bespilotnika na Komsomolьskom prospekte v Moskve - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2024
Pratite nas
Nepoznata osoba pucala je u Lavovu na bivšu poslanicu Vrhovne rade Ukrajine Irinu Farion. Ona je od zadobijenih prostrelnih rana preminula u bolnici, prenosi agencija „Unian“.
Prema navodima novinarke televizije „Espreso“ Marte Olijarnik, Farion je upucana u slepoočnicu, a sve se odigralo u Masarikovoj ulici u Lavovu. Napadač je koristio oružje bez prigušivača.
Policija Lavova je saopštila da je organizovala akciju hapšenja napadača.
Farion (60) je bila član Vrhovne rade od 2012. do 2014. godine. Bila je poznata po antiruskim stavovima. Više puta je govorila protiv upotrebe ruskog jezika u Ukrajini. Takođe, ranije je u intervjuu za kanal „PAI“ izjavila da je ponosna što njeni unuci mrze Ruse i ljude koji govore ruski jezik. Pozivala je na nasilje protiv ljudi koji govore ruski.
Ranije je Služba bezbednosti Ukrajine pokrenula protiv nje krivični postupak zbog uvredljivih izjava na račun ukrajinskih vojnika koji govore ruski. Zbog toga je otpuštena sa Lavovskog politehničkog univerziteta. Kasnije je Irini Farion vraćeno zvanje profesora na katedri za ukrajinski jezik.
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala